Ez a cukkinitócsni egy remek példa arra, hogy a ti segítségetekkel milyen fantasztikus ételek születhetnek meg! Eredetileg vegán recept, de azóta már a fetával ezt kiütöttem. Azért aki kerüli a tejtermékeket, kicserélheti totura!

Beköszöntött a cukkini szezon. Aki szintén nem olyan szerencsés, mint én, hogy tudjunk eltenni belőle a mélyhűtőbe, azok ilyenkor nagyon tudnak örülni. Legalább olyan sokoldalúan felhasználható, mint a burgonya, mégis százszor finomabb és egészségesebb.

A véleményem az, hogy amit krumpliból meg lehet csinálni, azt cukkiniből is. Így ismerkedtem meg inzulinrezisztensként a hagyományos burgonyás tócsni után a cukkinis verzióval.

Az eredeti receptet egy paleo oldalon találtam, és bár félve készítettem el a férjem miatt, végül nagy befutó lett. Sőt, eszi magában, köretként, hidegen és melegen is. Ez az igazán nagy diadal, mikor még egy alapanyagot kipipálhatok a tiltólistájáról.

Amióta ezzel a recepttel megnyerte magának a konyhánkat ez a jó kis zöldség. De ettünk már cukkini alapú süteményt, cukkinifelfújtat, cukkinikrémet. Utóbbi receptjét az oldal alján megtalálod!

 

A CUKKINITÓCSNI receptje:
Hozzávalók:
  • 2 cukkini
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 kiskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 tojás
  • fél doboz feta sajt
  • kb. 160-200 g lenmag (cukkini súlyától függ!)
  • friss petrezselyem
  • olaj
Elkészítése:
  1. A cukkinit megmossuk, és héjastul nagylyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, majd negyed órát állni hagyjuk. Ekkor ereszti ki a levét.
  2. Alaposan kinyomkodjuk a levét (ez még jó lesz pl. ivóvizet ízesíteni egy kis friss mentával).
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymákat (de bármilyen hagymát használhatunk, akár a szezonális medvehagymát is), a tojásokat, a zúzott fokhagymákat, az apróra vágott petrezselymet és a lenmagot. Jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kockára vágott fetát is, és ismét jól átkeverjük.
  4. A lenmag mennyisége attól függ, mennyi cukkinit használtunk fel. A lényeg, hogy a végén egy viszonylag laza masszát kell még kapjunk, amelyet kanállal tudunk formálni.
  5. Felforrósított, bő olajban sütjük ki a tócsnikat közepes hőfokon, két kanál segítségével adagolva. A tócsnikat a forró olajban kicsit lenyomkodjuk, de csak óvatosan, hogy ne essenek szét. Még mielőtt az alja teljesen megpirulna, átfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük.
  6. A végén papírtörlőn felitatjuk a felesleges olajat róla.

 

Tippek:
  • Szerencsére brutál mennyiségű lenmagunk van itthon, így állagjavítás céljából ezt használom. Szuper ízt ad neki, mikor enyhén megpirul a cukkini sütése közben.
  • De lenmag helyett használhatunk chia magot is.
  • A cukkinitócsni formázásánál lehet a klasszikus golyó formából is kiindulni, ha valaki nagyon a külalakra megy. De ekkor is lapítsuk le az olajba tétel utána  tetejüket, hogy át tudjon mindenhol sülni.

 

 

A cukkinikrém receptje, amit akár tortilla töltéséhez is használhatsz. Bele még pár vágott zöldség, némi grillezett csirkecsíkok, és kész is a gyors, laktató vacsi!