Ez a cukkinitócsni egy remek példa arra, hogy a ti segítségetekkel milyen fantasztikus ételek születhetnek meg! Eredetileg vegán recept, de azóta már a fetával ezt kiütöttem. Azért aki kerüli a tejtermékeket, kicserélheti totura!
Beköszöntött a cukkini szezon. Aki szintén nem olyan szerencsés, mint én, hogy tudjunk eltenni belőle a mélyhűtőbe, azok ilyenkor nagyon tudnak örülni. Legalább olyan sokoldalúan felhasználható, mint a burgonya, mégis százszor finomabb és egészségesebb.
A véleményem az, hogy amit krumpliból meg lehet csinálni, azt cukkiniből is. Így ismerkedtem meg inzulinrezisztensként a hagyományos burgonyás tócsni után a cukkinis verzióval.
Az eredeti receptet egy paleo oldalon találtam, és bár félve készítettem el a férjem miatt, végül nagy befutó lett. Sőt, eszi magában, köretként, hidegen és melegen is. Ez az igazán nagy diadal, mikor még egy alapanyagot kipipálhatok a tiltólistájáról.
Amióta ezzel a recepttel megnyerte magának a konyhánkat ez a jó kis zöldség. De ettünk már cukkini alapú süteményt, cukkinifelfújtat, cukkinikrémet. Utóbbi receptjét az oldal alján megtalálod!
A CUKKINITÓCSNI receptje:
Hozzávalók:
- 2 cukkini
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 kiskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 tojás
- fél doboz feta sajt
- kb. 160-200 g lenmag (cukkini súlyától függ!)
- friss petrezselyem
- olaj
Elkészítése:
- A cukkinit megmossuk, és héjastul nagylyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, majd negyed órát állni hagyjuk. Ekkor ereszti ki a levét.
- Alaposan kinyomkodjuk a levét (ez még jó lesz pl. ivóvizet ízesíteni egy kis friss mentával).
- Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymákat (de bármilyen hagymát használhatunk, akár a szezonális medvehagymát is), a tojásokat, a zúzott fokhagymákat, az apróra vágott petrezselymet és a lenmagot. Jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kockára vágott fetát is, és ismét jól átkeverjük.
- A lenmag mennyisége attól függ, mennyi cukkinit használtunk fel. A lényeg, hogy a végén egy viszonylag laza masszát kell még kapjunk, amelyet kanállal tudunk formálni.
- Felforrósított, bő olajban sütjük ki a tócsnikat közepes hőfokon, két kanál segítségével adagolva. A tócsnikat a forró olajban kicsit lenyomkodjuk, de csak óvatosan, hogy ne essenek szét. Még mielőtt az alja teljesen megpirulna, átfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük.
- A végén papírtörlőn felitatjuk a felesleges olajat róla.
Tippek:
- Szerencsére brutál mennyiségű lenmagunk van itthon, így állagjavítás céljából ezt használom. Szuper ízt ad neki, mikor enyhén megpirul a cukkini sütése közben.
- De lenmag helyett használhatunk chia magot is.
- A cukkinitócsni formázásánál lehet a klasszikus golyó formából is kiindulni, ha valaki nagyon a külalakra megy. De ekkor is lapítsuk le az olajba tétel utána tetejüket, hogy át tudjon mindenhol sülni.
A cukkinikrém receptje, amit akár tortilla töltéséhez is használhatsz. Bele még pár vágott zöldség, némi grillezett csirkecsíkok, és kész is a gyors, laktató vacsi!