Csirkemell, csirkemell, csirkemell. Próbálok rácáfolni arra, hogy a csirkemell csak unalmas lehet. És hogy száraz. És, hogy fojtogatós. Egyik sem. Cserébe annyi lehetőséget rejt magában. Ismét egy szuper csirkemell recept, a szánk íze szerint.
A bébispenót név nem hiába terjedt el: igazából ez a hagyományos zöld spenót, csak még fiatal korában leszedve. Ettől a levelek kisebbek, fiatalabbak, frissebbek, zsengébbek.
Mi pedig óriási bébispenót fogyasztók vagyunk, mert imádjuk, hogy annyira szép zöld, jó ropogós, nincs túl intenzív íze, viszont bármelyik étkezést fel lehet vele dobni. Salátákhoz, magában, szendvicsbe is kitűnő választás.
Persze az sem mellékes, hogy nagyon egészséges, és hipermarketekben akár egész évben könnyedén hozzájuthatunk. Így nálunk gyakori vendég; de van, amikor benézem, és csak úgy értelmetlenül várja napokon át a hűtőben a jobb sorsát. Most viszont ehhez az új recepthez épp kapóra jött.
Pénteken sietnem kellett, közben főznöm is, és semmi olyan főétel nem jutott az eszembe, ami ne lett volna mostanában. Ráadásul a sütőben épp egy újabb adag zabkása sült, így még jó pár gyors, tepsis alternatíva kiesett. Nem nagyon tudok a húsok fajtáival variálgatni, mi leginkább csirkemellesek vagyunk. Ebből kell kihoznom a legjobbat úgy, hogy lehetőleg ne legyen unalmas pár hét után.
Időm már nem lett volna boltba menni, de amúgy is bíztam magamban annyira, hogy a meglévő alapanyagokból is tudok jót főzni, még ha nincs is minden itthon. Például hiánycikk volt most vöröshagymából és petrezselyemből is. Mindkettő szokott lenni a fagyasztóban felaprítva, épp az ilyen sietős esetek miatt. Hát most nem volt. Na nem baj, mert ezek nélkül is lett kaja.
Mikor már körvonalazódott bennem, hogy a bébispenóttal keresztezem a csirkemellet, eszembe jutott, hogy valahogyan cseppet nyáriasítani kéne: valami kis frissességet is akartam belecsempészni, ami pikánssá teszi. Ehhez pont kapóra jött, hogy éppen citromtúltengésben szenvedünk. És persze olyan ételt is akartam az asztalra tenni, ami kicsit mindkettőnk favoritja: az én szám íze szerinti (ergo tejszínes), és a párom kedvére is téve (szóval paradicsomos). Alkottam, és nagyon bejött!
/Az “ipari” mennyiségért előre is bocsi, de én tudtam, hogy 1 kilónyi csirkemell alatt bele sem kezdek. Nálunk ez kb. kétnapi adag./
A BÉBISPENÓTOS CSIRKEMELLKOCKÁK receptje:
Hozzávalók:
- 1 kg (csont nélküli) csirkemell filé
- 150 g friss bébispenót
- 4 ek. vaj
- 300 ml főzőtejszín
- 190 g piros pesto (paradicsomos)
- 1 citrom kifacsart leve
- 3 ek. zabpehelyliszt
- só
- bors
Elkészítése:
- A csirkemelleket apró kockákra vágjuk, egy lábasban az olvasztott vajra dobjuk, fehéredésig pirítjuk.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje, majd hozzáadjuk a bébispenótot.
- Belekanalazzuk a piros pestot, majd sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
- Így főzzük 15-20 percen keresztül, míg a csirke megpuhul.
- Menet közben egy citrom levét kifacsarjuk, és hozzáöntjük a csirkéhez.
- Ezalatt elkészítjük a habarást: 3 ek. zabpehelylisztet egy shakerben összerázunk a főzőtejszínnel. A csirkeragu levéből 1-2 merőkanálnyit a shakerbe öntünk, és így is összerázzuk a tejszínes lisztünkkel.
- Ezután az egészet óvatosan a csirkéhez öntjük, közben szépen egyenletesen elkeverve a habarást.
- Egyet rottyantunk rajta, ha kell még, tovább ízesítjük.
- Közben a teljes kiőrlésű, vagy durumtésztát a csomagoláson feltüntetett módon és ideig főzzük, leszűrjük, a spenótos csirkével tálaljuk.
Megjegyzések:
- Ha nem kapnánk bébispenótot, akkor a sima, akár fagyasztott spenóttal is ugyanúgy elkészíthetjük. Próbáljuk ne a pürésített változatot venni, fagyasztottból is lehet leveleset kapni.
- Tészta helyett tálalhatjuk tepsis burgonyával, sült zöldségekkel, kuszkusszal, bulgurral, quinoával stb.
- A pestotól egy nagyon érdekes ízt kap az egész, nem érdemes kihagyni.
- Természetesen itt is érdemes figyelni és olvasni a pestos üveg címkéjét, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor. A Lidlben kapható Baresa márkájúban például nincsen. De a tuti mindig a házi, így ha valaki kedvet érez, saját maga is elkészítheti.
- A citrom a frissességet, a könnyedséget, a nyárias hangulatot hivatott adni.
- Aki nem szereti a spenótot, annak is nyerő lesz, mert nem érezni a tipikus fokhagymás spenót ízt. Aki szeretné intenzívebbre, annak érdemes dupla spenótmennyiséggel dolgozni.
- Zabpehelyliszt helyett dúsíthatjuk natúr fehérjeporral is, azoknak, akiknek hízás a cél, ez például egy remek lehetőség.