A múltkori Ikeás cukormentes zabkeksz után én is akartam saját zabkekszeket készíteni. Mert nem járok olyan gyakran Ikeába, na meg aztán csak jobb a homemade. Azóta akkora sikere lett, hogy ez már a sokadik turnus, és ma ismét bedobok egy adagot a sütőbe.
Szeretem a zabos dolgokat, és szerencsére mindig akad itthon egy-egy zacskónyi zabpehely. És ez a recept gyorsan, sőt, villámgyorsan elkészíthető, szóval ha pótsütésre kell vállalkozni cukormentes zabkeksz ügyben, akkor se parázzatok.
Mondanám, hogy előre begyúrom a tésztát, és berakom a fagyasztóba, hogy mindig legyen kéznél, de több idő lenne, mire kienged, minthogy ezt a pár hozzávalót gyorsan összekutyulom. Mert amúgy egy villámrecept. Szóval ha van egy szabad fél óránk, – az elolvasástól a kóstolásig pont ennyi idő elég is – mehetünk sütni!
Amúgy meg semmi extra hozzávaló nem kell bele, kb. abból dolgozhatunk, ami itthon is van.
Most, hogy nyári szünet van, tudom, sokszor problémás a gyerek(ek) lefoglalása. Akinek a csemetéje otthon van, és le kell kötni valamivel, különben szétszedi a házat, annak a jó hír: ebbe a sütikészítésbe nyugodtan bevonható. Nagyon kis büszke lesz magára, hogy segíthet anyának, az fix!
De bátrak bepróbálkozhatnak azzal is, hogy a férj elé csendben leteszik a receptet, és várják, hátha érti a célzást /instruktorként itt is bevethető a gyermek!/.
Nézzétek meg, milyen pofon egyszerű:
A RUMOS-DIÓS ZABKEKSZ RECEPTJE
/ kb. 10 db tenyérnyi nagyságú kekszhez/
Hozzávalók:
- 45 g zabliszt
- 75 g zabpehely
- 1 tojás
- 65 g szobahőmérsékletű vaj
- 15 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- csipetnyi só
- 1 tk. sütőpor
- rumaroma
- 80 g darált dió
Elkészítése:
- A száraz hozzávalókat kimérjük, alaposan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, a vajat és a rumaromát is.
- Az egészből egy nagy gombócot gyúrunk. Akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragad.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Mérettől függően kanállal, kézzel, vagy fagyis kanállal adagokat szedünk ki, szabályos golyókat formálunk, majd tenyerünkben némileg ellapítjuk őket.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a korongokat, kissé még igazítunk rajtuk. Úgy tegyük egymás mellé, hogy maradjon közöttük hely, mert egy picit még nőni fognak sütés közben.
- Az előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük őket, míg el nem kezdenek barnulni. Ez kb. 12-15 perc, de érdemes ránézni 10 perc után.
- Ha elkészült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert ilyenkor még törékenyek lehetnek.
- Kihűlés után jól záródó, mutatós befőttes üvegekben tárolhatjuk őket.
Megjegyzések:
- Dió helyett bármivel ízesíthetjük: kókuszreszelék, sós vagy sótlan tört mogyoró, szárított levendulavirág, citromhéj stb.
- Nálam készültek picike verziók is (akkorák, mint egy háztartási keksz), illetve akkora is, mint a Sütiszörnynek van (ez kb tenyérnyi nagyságú). Utóbbihoz fagylaltkiszedő kanalat használtam. Ebből lett 10 db, a fenti recept mennyiségei alapján.
- Ha unjuk a Gullon kekszeket, ezeket remekül el lehet pakolni kiránduláshoz, strandra, munkahelyre.
- Azt meg alig merem megemlíteni, hogy cukormentes fagyival is isteni! De ahogy látjátok, akár olvasztott, CM csokiba is márthatjuk őket!
Tápérték adatok:
Az inzulinrezisztencia diéta alapján, a fent megadott mennyiségekre kiszámolva összesen 80 g szénhidráttal számoljatok.
Attól függően, mekkora kekszeitek lesznek, ki tudjátok kalkulálni az egy darabra vetített ch mennyiségét.
Ha bejönnek a gyors nasik, próbáld ki a citromos-levendulás kekszet is.