Idegesített az a 3 felbontott házi lekvár a hűtőmben. Gyors mérlegelés után már tudtam, bukta lesz belőle!
Karanténkonyha ide vagy oda, nekem még mindig a menzakaja körül járnak a gondolataim. A lekváros bukta is egy tipikusan ilyen finomság volt.
Hazudnék, ha nem készültem volna erre az akcióra is már régóta. De leginkább a fenti okok vezéreltek, mert a házi lekvárjaimat csak jobban féltem annál, hogy ott hagyjam megromlani őket.
Vagyis a fenét, mert van olyan, ami hónapok óta ott vár a hűtőajtóban, hogy a maradék fél üveggel is felhasználjam. Szóval mégsem igaz az, hogy a saját készítésű könnyen romlik!
Egyébként pedig azt vettem észre, hogy újabban minden este megálmodom, másnap mit süssek, és felkelés után már állok is neki tésztát készíteni. Mire nem jó a home office:)
Most is így kreáltam egy otthoni, saját készítésű, teljes kiőrlésű, cukormentes bukta változatot.
A 3 házi cukormentes lekvárom pedig a következő ízűek voltak: eper, ribizli, sárgabarack.
És akkor jöjjön, hogy hogyan készült:)
A TELJES KIŐRLÉSŰ LEKVÁROS BUKTA receptje:
Hozzávalók:
- 420 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 170 g búza finomliszt
- 10 g búzasikér
- 3 dl cukormentes növényi tej (nálam kókusztej kókuszkonzervből, higítva)
- fél kocka friss élesztő (kb. 20 g)
- 1 tk kristálycukor
- 2 ek eritrit
- csipet só
- 60 g margarin
- 1 egész tojás
- 2 db tojás sárgája
- + cukormentes lekvár
- + 1 tojás a lekenéshez
Elkészítése:
- Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk: langyosítjuk a növényi tejet, hozzámérjük a kristálycukrot, elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk a kimért friss élesztőt. Letakarva meleg helyen megvárjuk, míg felfut.
- Közben kimérjük a liszteket, a sikért, a sót, eritritet, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott margarint (ügyeljünk rá, hogy a margarin olvadt legyen, de ne forró), végül a felfuttatott élesztős növényi tejet is.
- Robotgépben kidagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 8X8 cm-es kockákra vágjuk.
- Mindegyik kockába bőségesen beletöltjük a lekvárt, majd henger formájúra felcsavarjuk.
- Egy tepsit kivajazunk, és a hengereket egymás mellé pakoljuk, úgy, hogy összeérjenek, és mindenhol kitöltsék a tepsit.
- Letakarva fél órát hagyjuk pihenni, ezalatt tovább kelnek a rudak.
- Mielőtt betennénk a sütőbe, lekenjük a tetejüket a tojással.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Akkor szedjük szét a buktákat, ha már kihűltek.