Nem sok csodálatosabb dolgot tudok mondani, mint mikor télen diétás házi eperlekvár van a kamrámban. Sokkal nagyobb boldogság, mint egyszerűen megvenni, ráadásul nem ia ördöngősség megcsinálni, ha az alábbi receptet pontosan követed!

Az idei lekvárfőzést a hétvégén megnyitottam. Ez most már a sokadik év, hogy lekvárt teszek el, különféle ízekben. Eleinte az vonzott benne, hogy én készítem. Aztán az, hogy biztosan tudom mi van benne. Most meg már az, hogy egész évben van cukormentes lekvárunk.

Nem készültem fel erre a mostani akcióra, pláne, mert minden évben először teszem el a ribizli lekvárt és csak utána az epret. Mivel anyukámék telkén a ribizlibokornak kell még majd’ egy hónap, és még az eper ára is elég magasan van, semmi nem utalt arra, hogy hétvégén eperlekvár kerül befőzésre.

Szombaton kikeveredtünk az egyik külvárosi cukrászdába, cukormentes fagyiért. Előre lecsekkoltam, és örültem, hogy van kerthelyiségük, így nyugodt szívvel vittük az ölebünket is magunkkal. De nagy bánatunkra, 25 perc autókázás után a parkolóból a kertrész felé menet ott figyelt a megállító tábla: kutyát bevinni tilos. OMG!  Azért rákérdeztem, hogy ez a kerthelyiségre is ugyanúgy vonatkozik-e, de elutasító választ kaptunk. Kutyát elvből nem zárok be egy kocsiba, – pláne nem ilyen tűző napsütésben – hogy mi vígan fagyizgassunk a napernyők alatt. Így továbbálltunk.

Irány hazafelé, ugyanis a kerületünkben minimum 4 cuki van, ahol van cukormentes fagylalt. És miközben csalódottan mentünk át a 17. kerületen, láttuk meg az útszéli zöldségest, hatalmas betűkkel, hogy EPER! Na így került hozzánk 2,5 kiló szép, piros eper.

Ezután azért sikerült még a 17. kerületben, a Violetta fagyizóban fagyiznunk is, és csak estefelé döbbentünk rá, hogy előbb rohadna ránk ennyi eper, mint hogy meg tudnánk enni. Pláne, hogy még az előző napi adag is a hűtőben figyelt.

Szóval muszáj volt tenni ellene 🙂 Így evidens volt, hogy eperlekvár főzés lesz a program.

Máskor jobb előre felkészülni, mert pár dolog azért szükségeltetik hozzá:
 • üres befőttes üvegek
 • befőző fólia
 • eper, vagy bármilyen befőzésre alkalmas gyümölcs
 • édesítő
 • pektin
 • citromlé vagy citromsav.

 

A DIÉTÁS HÁZI EPERLEKVÁR receptje:
Hozzávalók:
Elkészítése:
 1. A házi lekvár ellensége a szennyeződés. Ennek elkerülése érdekében mindent, ami a lekvárunkkal vagy a gyümölcsünkkel érintkezni fog, alaposan megtisztítunk (lábas, merőkanál, keverőkanál, evőeszközök, kézi botmixer, befőttes üvegek…).
 2. Az epret kicsumázzuk. Ne sajnáljuk az időt az alapos epertisztításra! Minden olyan részt, ami már nem egészséges, vágjunk le róla. Folyó víz alatt többször mossuk át, ami felhasználásra vár.
 3. Egy jó nagy lábasba, vagy tepsibe vizet öntünk, szájjal felfelé beleállítjuk a befőttes üvegeinket, és takarékon hagyjuk szépen felforrni a vizet alattuk. Erre azért van szükség, mert így egyrészt sterilizálódnak az üvegek, másrészt nem fognak megpattanni, mikor beletöltjük a forró lekvárt.
 4. Az epret még főzés előtt egy kézi botmixerrel kicsit áttörjük (ha nem szeretnénk, hogy darabos legyen, akkor teljesen).
 5. Utána az epret feltesszük főni, és addig főzzük, míg el nem kezd rotyogni.
 6. Közben kimérjük a Negyedannyit és a pektint.
 7. Amikor az eper felforrt, hozzáadjuk a pektint, és jól elkeverjük benne. Rögtön utána az édesítőt is.
 8. Negyed óráig főzzük gyakori kavargatás mellett. Ha nagyokat buggyan, vegyük lejjebb a lángot, nem kell, hogy utána az egész konyha ússzon.
 9. Negyed óra elteltével már az eprünk is jó, és az üvegeink alatt is felforrt a víz, már csak a citromlevet kell az eperhez adnunk. Ez azért jó, mert kihozza az eper ízét, színét, és segíti a tartósítást is.
 10. Óvatosan elkezdhetjük betölteni az üvegekbe a lekvárt. Egyszerre több üveget töltsünk, így kerülve el az üvegre ható hirtelen hőhatást. Közben az eperlekvár alatt ne zárjuk el a lángot, csak vegyük takarékra.
 11. Ha kiporcióztuk, egy tiszta konyharuha segítségével emeljük ki a forró vízből az üvegeket egyesével, és rögtön tegyük rá a fóliát, majd csavarjuk rá a befőttes üveg tetejét. Amint ez a művelet megvan, azonnal fordítsuk fejre őket.
 12. Utolsó lépésként az eperlekvár dunsztolódni megy. Ehhez én egy nagy ágytakarót szoktam használni, illetve törölközőt. Olyan helyre tegyük a dunsztot, ahol pár napig háborítatlanul lehet majd. Jól bebugyoláljuk minden oldalról, és pár napig itt hagyjuk szépen kihűlni őket.

 

Apró megjegyzések:

Mivel nálunk nincs spájz, így minden évben hűtőben tartom őket, már dunsztolás után is. Soha nem romlottak meg, van, ami több, mint egy évig várta, hogy megegyük.

Mivel hűtőben tárolom, ezért nem nyerő nálam a normál befőttes üveg méret. Az Erős Pistás, olivabogyós üvegeket szoktuk év közben eltenni, kimosva, leáztatva róla a címkéket. Így a több, kisebb méretű üveggel helyet spórolunk a hűtőben (bármennyire furcsa is), ráadásul egy-egy üveg gyorsan elfogy.

Egyébként ha felbontunk egy befőttest, van, hogy hónapokig nem fogy el. Semmi baja nem lesz, ha továbbra is hűtőben tároljuk, és figyelünk, hogy ne szennyezett evőeszközzel nyúljunk bele.

Régebben az üvegek sterilizálását felforrt vízbe merítve végeztem; bízva a szerencsében. Nincs annál bosszantóbb, mint mikor lekvárfőzés közben pattan meg az egyik legnagyobb befőttes üveg. A fent leírt módszerre az interneten találtam rá, és valóban célszerűbb így csinálni.

Aki olyan szerencsés, hogy saját epre van a kertben, és mézédesre érik, annak szinte nem is kell az édesítés.

Édesíteni utólag, felbontás után is tudjuk a lekvárt.

Zselésítésre érdemes a pektint használni, amit bioboltokban könnyen beszerezhetünk. Sajnos amiket eddig néztem befőzési zselésítőket (vagy 15 félét végigolvastam), mind vagy fruktózosak, vagy glükóz sziruposak, vagy maltodextrinesek. Nem jók nekünk!

Amennyiben nem akarunk zselésítőt használni, marad a régi módszer: főzzük – Isten tudja meddig – a lekvárunkat….tényleg nem tudom meddig, mert egyik évben nagyon vagánykodni akartam, és lelkesen főztem; majd közel 3 óra után a lelkesedésem lecsökkent, az eperlekvár állaga viszont maradt ugyanolyan:( Abban az évben folyt mindenfelé a lekvárunk a vajas kenyéren, nekünk pedig a könyökünk is ragadt evés után 😀 Szóval ezt a módszert csak hősöknek ajánlom!

Végezetül legyünk kreatívak: az eperlekvárhoz keverhetünk például citromfüvet, levendulát, rebarbarát vagy mentát. Mind jól passzolnak hozzá, és különleges ízt kölcsönöznek neki.

 

Elkészülési idő:

Pucolástól a dunsztolásig: pont egy Alien film 😀

+ dunsztolás: kb. 2 nap.

 

Tápanyagtartalom:

Össz szénhidrát:

1500 g eper tartalmaz: 105 g ch-t.

Hogy egy üveg mennyit fog tartalmazni, az az üveg méretétől függ.

Nálam a kisebb üvegek 12 g ch-sak, a nagyobbak 24 g ch-sak. (Kis üveg = 1,75 dl; a nagyobb ennek pont a kétszerese).

 

És ha kipróbálnád más gyümölccsel is: a pikáns, gyömbéres körteldzsem receptjét itt találod!