Gyorsan elkészíthető, és egyszerű cukormentes és gluténmentes babapiskóta tallér receptet hoztam ma nektek, ami számos desszert és sütemény alapja lehet. 5 perc munka és alig kell mosogatni utána!

Szeretek a konyhában pepecselni, de olykor igenis jól jönnek az egyszerű, gyors receptek. Nekem inzulinrezisztensként fontos, hogy megfelelő alapanyagokból álljon egy általam elkészített étel, legyen az főtt étel vagy desszert.

Kereskedelemben egyelőre nem kapható cukormentes, lassan felszívódó szénhidrátú babapiskóta, és ez sok sorstársamnak nagy szívfájdalma. De nem gond, hiszen otthon elkészíteni is baromi könnyű, ráadásul nagy kézügyességet sem igényel.

Számos recept van fent a neten, hogyan kell szép, finom babapiskótát készíteni, azonban ezek jó része fehérjehabos, nyomózsákos. Én ezeket direkt ki szerettem volna most küszöbölni, hogy az antikonyhatündérek is biztonsággal el tudják készíteni.

Ez a recept megkíván(hat)ja a babapiskóta kiszúrót, de még ez sem feltétel! Én is inkább csinálok gyorsan kis egyforma gombócokat, lapítom őket a tenyeremben, és már lehet is sütni. De akár pogácsaszaggatóval is nekieshetünk. És aki nem bír a tipikus babapiskóta forma nélkül élni, annak javaslom egy kiszúró beszerzését.

Az, hogy gluténmentes is egyben ez a babapiskóta tallér recept, az csak hab a tortán. Imádok zabliszttel dolgozni, és azt hiszem “mifajtánknak” a teljes kiőrlésű lisztek mellett ez a másik alapliszt, ami az otthonában általában megtalálható. Mert mondjuk zablisztből szuper diétás vizes piskótát lehet készíteni, mely alapja lehet tortáknak, vagy piskótatekercsnek.

A többi hozzávaló pedig úgyis alap egy jobban felszerelt háztartásban.

A CUKOR- ÉS GLUTÉNMENTES BABAPISKÓTA TALLÉR receptje:

/kb. 25 db tallér lesz ebből a mennyiségből/

Hozzávalók:
  • 200 g zabliszt
  • 1 tojás
  • 70 g vaj
  • 50 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 csipetnyi só
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • 1/2 csomag gluténmentes sütőpor
Elkészítése:
  1. Mindent kimérünk, a száraz hozzávalókat összekeverjük.
  2. Vajat olvasztunk, majd a szárazakhoz öntjük. Vigyázzunk ne legyen túl forró!
  3. Hozzáadjuk a tojást, végül a főzőtejszínt is, és egyneművé keverjük.
  4. Kézzel gyúrható tésztát kell kapjunk.
  5. A sütőt bekapcsoljuk max hőfokra.
  6. Közben kis golyókat formálunk a tésztából, melyeket tenyerünkben kilapítunk.
  7. Sütőpapíros tepsibe tesszük őket, úgy, hogy ügyelünk rá, sütés közben még növekedni fognak.
  8. A forró sütőbe tesszük, majd 2-3 perc elteltével (mikor szépen megduzzadtak a tallérok) mérsékeljük 180 fokra, és így sütjük további kb. 5 percig a babapiskótákat.
  9. Felhasználhatjuk tortaalapnak, tiramisuhoz, krémekhez, de majszolhatjuk tea, forró kakaó mellé is.
Tápanyagszámítás:

A fenti recept a 160 grammos diéta elvei alapján összesen 142 g szénhidrátot tartalmaz.

Ez darabonként 6 g ch-t jelent, de a pontos érték attól függ, mekkorára készítitek, és hány darab babapiskóta tallérotok jön ki.