Mindannyian szeretjük a sütés nélküli recepteket. Ez ráadásul még szörpös is…sőt! Cukormentes szörppel készült! Egyszerűen imádnivaló!

November 14-e a Diabétesz Világnapja. Amióta inzulinrezisztens vagyok, még jobban odafigyelek a prevencióra, de még ígyis lesokkolt a pár évvel ezelőtt látott egyik plakát az ARC Plakátkiállításon.

Én ezt mindig is lehetőségként, esélyként éltem meg. Nem csoda, hogy nagyon figyelek, ha egyszer meg tudom előzni a cukorbetegség kialakulását. Próbálok érte a lehető legtöbbet tenni. Hiszen egy életem, egy egészségem van. Mindenkit arra szoktam bíztatni, hogy ezt ne negatívumként élje meg, hanem lássa meg benne a jót. Nem könnyű elfogadni, mikor felborul egy ideálisnak hitt életvitel, de az átállás nem is olyan borzasztó, mint sokszor hisszük. Éppen ezért rengeteg receptemet osztom meg olyan formában, hogy azt egy inzulinrezisztens, cukorbeteg is nyugodtan fogyaszthassa.

A klasszikusok mellett most egy újat szerettem volna alkotni, a saját szám íze szerint. Valami igazán játékosat.

A folyamat nálam kicsit furán indul általában új receptek kitalálásánál. Először is kiindulásként szerettem volna valami olyat alkotni, amihez felhasználhatom a frissen vásárolt krém-tehéntúrót.  Aztán tudtam azt is, hogy ősz ide vagy oda, nekem valami intenzív színre van szükségem az egyik rétegnél. Innen már gyorsan meglett a felső réteg: legyen piros szörpös, hogy egy kicsit a gyerekkor hangulatát idézzem vissza.

Igen, kiskoromban volt egy szabály a nagyszüleimnél: szörpöt csakis étkezés után, és csakis egy pohárral. És csakis ha megettem mindent, ami a tányéron volt 🙂 Ezek olyan szívemnek kedves emlékek, amiket egy ilyen “élmény” süti vissza tud hozni.

Kell-nem kell cukormentes?

Egyébként érdekes, de ahogy észrevettem, egyre több ismerősöm kap rá a cukormentes termékekre, amikor látják én miket eszek, iszok, készítek. Mindezt maguktól! Szerencsére általában nem éreznek ízbeli különbséget; mégis megnyugtatja még őket is a tudat, hogy feleslegesen nem fogyasztanak hozzáadott cukros ételeket. Aminek én külön örülök, és tök büszke vagyok rájuk!

Az érdekes, hogy most főképp az édesszájú fiúk azok, akik erre a cukormentes szörpös dologra is úgy rápörögtek nálam! Kész szerencse, hogy erre kaptak rá, mert a Pölöskeinek a legszélesebb a cukormentes termékpalettája, így végképp nem hallgathatom azt, hogy cukormentesből nincs választék. Tényleg olyan jó érzés, mikor nem azért váltanak, mert azt mondom, hanem mert kiváncsiak, és érdekli őket.

De visszakanyarodva a sütikénkhez: szóval már csak egy jó alap hiányzott, hogy összeálljon a fejemben a kép, és a recept, de nem akartam az elcsépelt piskótával élni, sőt, nem is akartam Fanta szeletet készíteni. És most nem volt hangulatom a “törjük össze a kekszet apróra, némi zsiradékkal keverjük el, és voilá” trükkhöz sem. Kellett valami sokadik verzió.

Éppen tiramisu volt a múlt héten a desszert nálunk, így jött a jó ötlet, hogy mi lenne, ha babapiskótával oldanám meg az első réteget. És mivel jelenleg nem kapható a kereskedelemben cukormentes, lassú felszívódású szénhidrátú babapiskóta, de megsütni pikkpakk meglehet pár otthoni hozzávalóból, így gyorsan elkészítette, a legidőhatékonyabb megoldást, tallérok formájában. Receptet itt találtok hozzá!

Így fejben végre teljesen összeállt a süti, már csak az alapanyagokat kellett beszereznem, és egy szép színű szörpöt találnom. Nézzétek csak!

A SÜTÉS NÉLKÜLI, CUKORMENTES SZÖRPÖS “ÉLMÉNY” SÜTI receptje:

/24X28-as tepsihez/

Hozzávalók:
Elkészítése:
  1. A babapiskóta tallérokat megforgatjuk a kókusztejben, majd egymás mellé helyezzük a sütiformában. A maradék kókusztejet nyugodtan ráönthetjük, hogy beszívja.
  2. A jéghideg habtejszínt felverjük.
  3. A krém-tehéntúrót és a joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk az édesítőt, a vanília aromát, majd a bio citrom reszelt héját is. Hozzákeverjük a felvert habtejszínt. Végül a zseltin fixet is jól elkeverjük benne.
  4. A babapiskótás rétegre kanalazzuk, szépen egyenletesre elsimítjuk, majd betesszük pár órára a hűtőbe pihenni.
  5. Ha megdermedt, akkor a lapzselatinokat jéghideg vízben feláztatjuk 1-2 perc alatt (fontos, hogy a zselatin lapoknak legyen helyük, ne ragadjanak össze). Közben a Diab szörphöz adjuk az édesítőt, és akár mikróban felmelegítjük.
  6. A lapzselatinok akkor jók, ha már lehet őket gyűrni. Ekkor jól kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a meleg szörphöz adjuk. Alaposan elkeverjük benne. Ez folyékony fog maradni, majd a hűtőben szilárdul meg.
  7. Ha nagyon meleg lenne a zselatinos szörp, akkor várunk, míg kihűl, és utána mehet rögtön a túrós rétegre. Óvatosan öntsük, hogy a túró ne kavarodjon fel benne, illetve ne folyjon le az aljára.
  8. Ezután szépen hűtőbe tesszük egy éjszakára, reggelre megdermed a szörpös felső réteg is.

 

Tipp:
  • A fekete ribizlis szörpréteg megdermedése előtt nyugodtan dobálhattok bele akár erdei gyümölcsöket, nagyon jól fog kinézni, és baromi finom is lesz a plusz gyümölcsökkel. De mint nálam is, elhagyható, ettől még a szuper gyümölcs íz ott lesz!
  • Aki szeretne variálgatni, próbálja ki más ízű Pölöskei Diab szörpökkel is (például a kiwi vagy kaktusz ízűtől zöld lesz a felső réteg, a mangó-maracujától pedig narancssárga). A 9 féle cukormentes íz elég nagy skálát ad arra, hogy ez az “élmény” süti sose legyen megunós!
  • Kipróbálhatjátok pohárkrémként is ezt a szuper összeállítást, elég mutatós lesz! Sőt, tovább megyek, akkor már eleve a piskótaréteg alá rakjatok egy szörpréteget is, szépen keretet adva a desszerteteknek. Nagyon jól fog kinézni, ha az alsó és a felső is színes réteg!

 

Kedvezmény a Diab szörpökre!!!!

*És ahogy említettem a cikk elején, november 14. a Diabétesz Világnapja. Ezen alkalomból pedig, ha közvetlenül a Pölöskei oldaláról rendelitek meg bármely 6-os vagy 12-es pakk Diab szörpöket, 14% kedvezményt kaptok.

Fontos, hogy csak akkor él a kedvezmény, ha használjátok ezt a kuponkódot: ginadiab14

A kedvezmény csak a Diab szörpökre érvényes, és csakis november 14. éjfélig!