Fénykorukat élik a kollagén étrendkiegészítők (is). Majd minden második Insta poszt velem szemben valamilyen “csoda” kollagénes terméket ajánl. Jó marketing, és máris van vevő a piacon.

De mi lenne, ha ezt kicsit átgondoltan, ésszel kezelnénk?

Az én egyéni étrendes vendégeimnek úgy 70%-ban szoktam kollagént ajánlani. Van akinek szüksége van rá, van, akinek nincs. Én magam is szedek kollagént – lévén 35 vagyok, és egyébként is sportolok.

Hogy kinek kell, az kiderül többek közt az anamnézisből, és a táplálkozási naplóból. Ha szükséges a szervezetnek, akkor pedig a következő lépés megállapítani, hogy melyik fajtát. Nem, nem azt, hogy kapszula, por, ital vagy egyéb formátum. Hanem a kollagén típusát.

Igen, nos a kollagénnek vannak típusai. A legfőbbek: I, II. és III. típus (de összességében közel 30-at különböztetünk meg).

Az, hogy kinek melyik való, többek közt a cél határozza meg. Mire is szeretnénk a kollagént pótolni?

Amiért muszáj volt ezt a cikket megírnom, mert sok social csoportban látom, hogy kollagént szednek, közben pedig tisztában sincsenek fontos dolgokkal, ami a kollagénpótláshoz nélkülözhetetlen lenne. Egymásnak ajánlgatják, közben nem is tudják melyiket szedik. Azonban a hajuk nőtt, a körmük erősödött, az ízületeik nem fájnak…. 2 hét rendszertelen szedés után. Na ezt hívják placebonak. Placebo, vagyis mikor a szedett szer (vagy annak vélt) valójában nem tudja kifejteni hatását, ám az alanyok ” belemagyarázzák”. Létező dolog, ez senkinek nem a hibája, ez az agy játéka.

Másik, ami feltűnt, valamiért mindenki a marhakollagént tartja most trendinek. De valójában mi is ez, mire is szedjük?

Nos, van pár kérdés, amit jó tisztázni, ha már kollagént akarunk szedni.

 

A kollagéntermelés

Csak gyorsan összefoglalom a legfontosabbakat, és megyünk is tovább: tehát  a kollagén egy fehérje, aminek magyarra fordított jelentése ragasztó. Nem véletlenül, hiszen nagyon fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben.

Szervezetünk optimális esetben képes a megfelelő kollagéntermelésre, mely a kötőszöveteink fontos alkotórészei. A kollagénmolekulák elsősorban a bőrben, csontokban, inakban, ízületekben, szalagokban található meg, de jelen van például a szem szaruhártyájában, a fogakban is – melyekről sokszor nem is gondolnánk.

Előállításában nagy szükségünk van A és C vitaminra, szilíciumra, valamint aminosavakra. Itt jön képbe a helyes táplálkozás.

Továbbá fontos azzal is tisztában lennünk, hogy van néhány dolog a táplálkozáson kívül, mely tovább befolyásolja a szervezet kollagéntermelő képességét:
  • 25 éves kor felett csökken a szervezet kollagéntermelő képessége
  • a rendszeres dohányzás tovább rontja ezt a helyzetet
  • az UV sugárzás is a kollagéntermelés csökkentését okozza.
Csak gondoljuk racionálisan végig:

– elkezdenek megjelenni a ráncok, mely a bőr kollagéntermelésének csökkenését jelzik,

– a rendszeresen dohányzók bőre hamarabb öregszik,

– az állandóan napbarnított bőr is bizonyos kor után sokkal petyhüdtebb lesz.

Mit lehet tenni akkor a kollagéntermelés optimális szintre hozásához?

Az első és legfontosabb dolog, hogy megfelelően étkezzünk. Ez azt jelenti, hogy táplálkozzunk teljeskörűen. Ugyanúgy fogyasszunk tojást, belsőségeket (főként májat), halakat, tenger gyümölcseit, és terápiás csontlevest is.

Továbbá a megfelelő kollagéntermeléshez, mint már említettem, nélkülözhetetlenek bizonyos vitaminok, nyomelemek.

A szilícium fő forrása főként az ivóvíz és gabonatermékek (illetve más egyéb növényi eredetű táplálék). Étrendkiegészítőként pedig az orto-kovasav az egyik legjobb biológiailag hasznosuló szilícium forma.

Kollagént egyébként érdemes C vitaminnal egyben szedni; ugyebár alapból C vitamint a nap több részében fogyasztunk, vagy eleve retard (= hosszan felszívódó) készítményt alkalmazunk.

Ha pedig elérkezett az idő, hogy pótoljuk a kollagént a szervezetünk érdekében, érdemes tudni a típusokról és hogy melyik mire való.

 

A kollagének típusai

Ahogyan már fentebb említettem 3 fő típust különböztetünk meg a kollagének között:

 

I. típus:

Hol található meg az emberi szervezetben?

Ez a leggyakrabban előforduló típus. A bőrben, erek falában, inakban, szem szaruhártyájában és a fogakban is jelen van

Mire szedd?

bőr elasztikusságának megőrzése (öregedés, ráncok ellen), csontok, inak, szalagok rugalmassága érdekében, szem szaruhártyája, erek falának védelméért (érelmeszesedés ellen), sebgyógyulás elősegítése, hegképződés, narancsbőr ellen

Miben található meg?

főképp marhakollagénben, illetve halkollagénben

 

II. típus:

Hol található meg az emberi szervezetben?

a porcokban, porckorongokban és a csarnokvízben (szem)

Mire szedd?

ízületek, porcok védelme érdekében

Miben található meg?

főleg csirkekollagén, kisebb részben marhakollagén

 

III. típus (rácsrost):

Hol található meg az emberi szervezetben?

kötőszövet termeli, de megtalálható a bőr hámszövete alatti bazális membránban, illetve a nyirokszövetek vázát alkotó kötőszövetben

Mire szedd?

bőr, erek, belső szervek állapotának javítása

Miben található meg?

főképp marhakollagénben, illetve halkollagénben (vagyis hasonlóan az I. típusú kollagénhez)

 

Mennyit szedjek, és mennyi ideig?

Egy optimálisan felszívódó, jól hasznosuló kollagénpótláshoz is szükséges minimum 2 hónap, mire kifejti hatását, de alapvetően elmondható, hogy átlag fél év kell. Tehát ne 2 hét alatt várjuk a csodát.

Hangsúlyos itt az optimálisan felszívódó, hiszen a piacon olyan bődületesen sok kollagénes termék van (italoktól, italporoktól kezdve már lassan minden), hogy érdemes körültekintően vásárolni.

Természetesen minden gyártó oldalán ott van, miért az ő termékük a legjobb.

Mindenesetre jó tudni, hogy a hidrolizált (előemésztett) formátum a legmegfelelőbb, hiszen a gyomorban ez fogja legoptimálisabban kifejteni hatását. Általában 5-10 g az ajánlott napi bevitel. A por állagút keverheted italba, ételbe egyaránt.

A kapszula formájú kollagén – bár általában kevésbé macerás – mégis egy pillantást vetni az alábbi dologra:

Random ránéztem 5 kollagén kapszulára (mind-mind más gyártótól); és akkor jöjjön a konzekvencia:
  1. termék: ajánlott adag: napi 2 kapszula. 1 kapszula: 500 mg kollagént tartalmaz; hidrolizált marhakollagén
  2. termék: ajánlott adag: napi 10 kapszula. 1 kapszula: 294 mg kollagént tartalmaz;  szarvasmarha kollagén
  3. termék: ajánlott adag: napi 2 kapszula. 1 kapszula: 450 mg kollagént tartalmaz; halkollagén
  4. termék: ajánlott adag: napi 2X2 kapszula. 1 kapszula: 400 mg kollagént tartalmaz; hidrolizált marhakollagén
  5. termék: ajánlott adag: napi 2 kapszula. 1 kapszula: 140 mg kollagént tartalmaz; csupán annyi volt feltüntetve, hogy kollagén

 

Szerintem további komment és összegzés nélkül is ki tudjátok matekozni a dolgokat.

Remélem elgondolkodtató, és sikerült rávezetnem titeket, hogy körültekintően válasszatok!

Személyre szabott segítségre van szükséged? Jelentkezz itt!