A legtöbb inzulinrezisztens azzal szembesül, hogy gond van a súlyával. Szerencsés, aki nem így van. A legtöbbünk viszont hízni, vagy fogyni szeretne. Ebben nagy segítség lehet egy jó pulzusmérő. Álmomban sem hittem volna, hogy egyszer ilyen kütyüm lesz. És mégis!

Egyszerű javaslat

Egyszerűen nem érdekelt. Beskatulyáztam azokat, akik ilyet viselnek. Én ehhez nem vagyunk túl komoly sportoló. Azt hiszem, ez nem is változott volna meg bennem, ha csak nem a dietetikus javasolja. Lévén, hogy saját személyi edzőm van, azt gondoltam erre nincs szükségem. Pedig de!

A dietetikusom jóváhagyta az edzésmenetet, kielemezte az Inbody mérések eredményeit, és ezáltal látta az izomfejlődést is. Viszont mivel nem célunk a testsúly csökkentése, résen kell lennünk, hogy egy egyszerű futópadon végzett gyakorlat sorozat ne csapjon át az izom lebontásába. Ehhez pedig figyelnünk kell a pulzust.

Pulzusmérők

Éppen közeledett a születésnapom, és így egy Polar pulzusmérő lett a befutó. Egy kikötésem volt: a vékony csuklómra semmiképpen sem akarok egy bumszli órát. Meglepően nőies formákat is képesek prezentálni egyes cégek, ami nagy öröm számunkra, nőknek. Még limitált kiadású, Swarovski kövekkel kirakott óra is volt, bár edzéshez ezt túlzásnak éreztem. De ha azt vesszük, hogy akár egész nap (, sőt még éjszaka is) lehet hordani, biztos van, aki örül ennek a verziónak. Árban pedig a pár ezresektől egészen a csillagos ég a határ. A lényeg az legyen, hogy kielégítse az elvárásainkat, szívesen használjuk.

Azt már előtte megtudtam, hogy a pulzusmérő órák nem csak pulzus mérésre lettek kitalálva. Minden másra is! Nagyon meglepett, mikor a Media Markt-ban az eladó, akitől a segítséget kértük barátnőmmel (mint két anti-okosóra használó), mennyire felkészült volt, és minden kérdésünkre tudott válaszolni. Felsorolta, elmagyarázta, és meg is mutogatta a funkciókat. Vonattal jár be dolgozni, és a telefonján – ami szinkronizálva van az órával – szokta követni, mikor szállt fel a vonatra, és mikor le, esetleg mikor rohant az állomásra. De ez csak egy kis szösszenet a napjából. Ezen felül az alvásritmusát is láthattuk, illetve neki be volt állítva, hogy az óra fokozatosan ébressze fel hajnalban, úgy, hogy az a leghatékonyabb legyen számára egész nap. És ez egy közép árkategóriás óra volt. Vannak ennél lényegesen nagyobb tudásúak, kinek mire van szüksége.

De kanyarodjunk vissza az én órámhoz, mert végül nem onnan választottam.

A Polar honlapján előre meg tudtam nézni, milyen típusok, formák, színek vannak. Végül én feketét választottam, mert féltem a fehér túl könnyen fog koszolódni, a rózsaszín meg elütne az edző ruháimtól. A fekete tűnt a biztos választásnak. Külön kellett hozzá megvenni a mellkasra helyezendő pulzusmérő övet, ebből nem is tudom milyen színek vannak, de így evidens volt, hogy az is fekete legyen. Ahogy most látom a honlapjukon, azóta van már olyan órájuk is, ami csuklóról méri a pulzust, nem kell hozzá a mellkaspánt, bár engem abszolút nem zavar.

 

Polar Loop 2

Jó pár hónap telt el azóta, hogy nekiálltam tesztelni az órát. Az én igényeimet maximálisan kielégíti. Keskeny, csini, az én vékony karomra is jó (a pántja méretre szabható), és bőven több funkcióval rendelkezik, mint azt vártam.

Szuper, hogy okostelefonon is le tudom követni, de akár számítógépre is csatlakoztatható. Rendszeres használat mellett kb. heti egyszer érdemes menteni az adatokat, illetve feltölteni az órát (ezt a csomagban található USB kábellel tehetjük meg). Rajtam nincs non-stop, de azért heti egyszer megnézem az összegző listát.

Rengeteg mindent be lehet állítani rajta. Természetesen a személyes adatokat kéri legelőször, illetve hogy milyen típusú munkát végzünk, mennyire vagyunk aktívak stb. Óránként diszkréten rezeg (hanggal vagy anélkül), ha azt érzékeli, hogy nem mozgunk. Ez arra jó, hogy ilyenkor megszakítsuk a monoton ülést, felálljunk, kinyújtozzunk, kicsit megmozgassuk  lábainkat. Bevallom, nagyon érdekelt az alvás monitoring funkciója, ezért első éjszaka magamon hagytam az órát, és valóban leköveti, mikor melyik szakaszban vagyok alvás közben. Mutatja azt is, mikor nagyon mélyen alszom. Furcsa azt látni, hogy bár azt hiszem, végigalszom egyhuzamban egy éjszakát, közben kiderül, hogy rengetegszer felébredtem. Nem csoda, ha reggel aztán alig bírok kikelni az ágyból.

Persze a fő funkciója mégis csak az aktivitás mérése; legalábbis számomra. Ha be van állítva a napi cél, rezeg ha elérjük azt, legyünk edzés közben, vagy a busz után futva. Nyomon tudjuk követni a led kijelző segítségével, a nap folyamán mennyit mozogtunk addig a pontig, hány lépésnél járunk, mennyi kalóriát égettünk és természetesen mutatja az időt is. Pulzusmérővel pedig a pulzust is. Ez amúgy szuper, mert rezgéssel jelzi, ha átléptük a beállított pulzushatárt, így tudunk hatékonyan edzeni, anélkül, hogy figyelnénk az órát.

Polar H7 mellkas pánt

Bluetoothos mellkaspánt, mely nem csak az órához tud csatlakozni, de akár a futópadhoz. Én imádom, hogy anélkül, hogy a futópadot megfognám, látom a kijelzőn folyamatosan a pulzusomat, így rögtön tudom csökkenteni a megterhelést, amint átlépem a határt. Persze ehhez fontos, hogy olyan gépeken edzünk, amelyek bluetooth funkcióval vannak megtámogatva. Beállítás nem szükséges, szinkronizálás sem, kapásból felismeri egymást a két eszköz, és már méri is a pulzust kérdés nélkül. A pánt nagyon komfortos, természetesen ez is állítható. Nem csúszkál, ruha alatt észrevétlen. Még szűk felső alatt is! Ez nekem fontos szempont volt. Használata egyszerű, amint felvettük és érzékeli a pulzusunkat, kapcsolódik is az okosóránkhoz. Edzés után érdemes áttörölni a pánt belső, gumis részét, amin a szenzorok vannak, hogy az izzadságtól mentesíthessük. Így jóval hosszabb élettartamú lesz a pulzusmérőnk.

 

Pulzusszám kiszámítása

Mindenkinek egyénre szabottan célszerű kiszámolnia a határértékeket. Ha célunk a fogyás/hízás, akkor ezt az intervallumot figyelembe véve lesz hatékony az edzésünk. Mint ahogyan nálam is, muszáj a kapott határértéken belül maradnom, hogy valóban az legyen az eredménye az edzéseimnek, ami az eredeti cél is volt.

A képlet nagyon egyszerű:

220 a kiindulási pontunk. Ebből kivonjuk a saját életkorunkat, majd megszorozzuk 65-75%-kal, így megkapjuk a pulzustartományt.

A százalékot az határozza meg, hogy milyen az állóképességünk, vagyis:

  • kezdőknél:  65-75%
  • középhaladóknál: 75-80%
  • haladóknál: 80-85%.

És akkor a számítás:

Például az én esetemben, 31 évesként:

Az alsó határ: (220-31)*0,65= 123

A felső határ: (220-31)*0,75= 142.

Vagyis nálam 123-142 közötti pulzus esetén lesznek hatékonyak a gyakorlatok.

 

Szinkronizálás a számítógépünkre

 

A Polar számítógépes szofvere úgy lett kifejlesztve, hogy napi, heti, havi bontásban is láthassuk, amit az óra összegyűjtött. Ez lehet a pihenés, ülés, séta, vagy gyorsabb mozgás, például a futás. Emellett feltünteti az elégetett kalóriát is, de ezt akár havi nézetben is nyomon követhetjük. Jól látható, hogy én hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken edzőteremben edzettem, vasárnap pedig téliesítve lett a biciklim, azaz áttekertem vele a szüleimhez. Egész jó időt futottam, bár tény, hogy a hideg nagyon tudja motiválni az embert.

 

És akkor a napi bontásról is essék néhány szó: jól összegzi a szoftver, mikor, mennyit, és miből csináltunk. A kör diagramon jól látható, hogy a nap mely szakában, mettől meddig mozogtunk, vagy éppen pihentünk, jobb oldalon pedig az, hogy a napi kitűzött célt milyen mértékben sikerült elérnünk, esetleg túlteljesítenünk. A kördiagram akkor lenne a legélvezhetőbb, ha egész nap az emberen lenne az a pulzusmérő óra; én bevallom sokszor még kutyasétáltatás előtt is elfelejtem a nagy kapkodásban felvenni. A fenti ábrán szerencsére nem, hiszen ott volt egy kis sétánk a négylábúval, aztán pihenés, és utána indultam edzeni. Edzés után szintúgy nem vettem vissza a pulzusmérő órát, amit most már sajnálok. De úgy vagyok ezzel is, mint az okostelefonnal, idő kell neki, mire maximálisan kihasználom a funkciókat.

Számítógépen jobban szeretem kielemezni a dolgokat, pláne, hogy töltés alatt automatikusan felugrik az összesítő ablak úgy is.

Telefonon szintúgy nyomon követhető minden egy ingyenesen letölthető applikáció segítségével, abszolút nem bonyolult a használata, viszont annál hasznosabb.