Ha bökni kéne egy halra, már rég nem a paprikás bundában sült hekket választanám, hanem az afrikai harcsafilé nyerne. Mégpedig azért, mert ez valami hihetetlenül durván jó kaja.

Jól megfordult az a bizonyos kocka: havonta egyszer nálunk tuti van harcsafilé gorgonzolával. Általában köretként basmati rizzsel, szerintem az passzol igazán hozzá. Ha pár szóval le kéne írnom ezt a mennyei ételt, akkor talán csak annyit mondanék, hogy aki nem szereti a halak jellegzetes ízét, az is kóstolja meg egyszer; onnantól függő lesz!

Én mindenféle probléma nélkül eszem a harcsapaprikást, a tonhalat (jó, mondjuk abból csak a Rio Mare-t egyelőre), a pisztrángot, a hekket, na meg a tenger gyümölcseit is. Azonban akik nem szeretik a tipikus hal ízt, annak itt egy klassz gorgonzolás verzió.

Beszerezni nem ördöngősség, friss afrikai harcsafilé szinte egész évben kapható. De ha épp nem akadna a halpultban, akkor is vannak előre lefagyasztott darabok a mélyhűtőkben. Aki közel lakik a halpiachoz, evidens, hogy ott keresse, nálunk ez nem jön szóba, de így se volt még sosem panasz a minőséget illetően.

 

AZ AFRIKAI HARCSAFILÉ GORGONZOLAMÁRTÁSBAN receptje
Hozzávalók:
  • 1 tálca afrikai harcsafilé, 500 g
  • 50 g vaj
  • 1 zöldségleves kocka, vagy alaplé
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • bors
  • opcionálisan Tex-Mex fűszerkeverék, vagy bármilyen mexikói ízvilágú; de el is hagyható akár
  • fokhagymapor
  • 100 g gorgonzola
  • 1 dl főzőtejszín
  • szerencsendió
Elkészítése:
  1. Először a citromos levet készítjük el: vajat olvasztunk, amibe elkeverjük a reszelt citromhéjat, a zöldségleves kockát, egy kis sót, borsot és a citromlevet.
  2. Előveszünk egy nagy tepsit, és alufóliát.
  3. A harcsafiléket óvatosan átmossuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, fokhagymasóval enyhén bedörzsöljük.
  4. Az alufóliára fektetjük a harcsafiléket, úgy, hogy maradjon az alufólia szélein bőven hely, mert majd fel kell tudjuk hajtani azokat. Most megszórhatjuk némi mexikói fűszerkeverékkel, aztán az alufóliával szépen minkét oldalát behajtjuk csónak alakúra.
  5. Meglocsoljuk a harcsákat némi citromos vajjal.
  6. Óvatosan a tepsibe tesszük őket alufóliával együtt, és már a tepsiben behajtjuk az oldalait, az alját és a tetejét is. Lényeg, hogy a harcsafilék puttonyban legyenek.
  7. Így sütjük őket kb. 10 percig, majd utána óvatosan szétnyitva a tetejüket, tovább pirítjuk még 10-15 percig a halakat.
  8. Közben elkészítjük a gorgonzolamártást. Egy lábasba kis kockákra vágjuk a gorgonzolát, felöntjük tejszínnel, picit borsozzuk és némi szerecsendióval ízesítjük.
  9. Tálalásnál a harcsafilékre csorgatjuk a gorgonzolát, végül a maradék vajas citrommal is meglocsoljuk.

Megjegyzés:
  • Leginkább a basmati rizs passzol hozzá, de sült krumplival sem vészes.
  • Nagyon finom, omlós halat kapunk, ha így készítjük, és egyáltalán nem kell tartanunk a tipikus hal íztől.
  • Ráadásul pillanatok alatt kész van
  • Több fázisfotót keressétek a blog Instagram oldalán a Storyban (24h-ig). Utána bekerülnek Highlights mappába, ahol továbbra is elérhetőek maradnak.