A legfinomabbak valahogyan mindig azok az ételek, amik előkészületére nem kell sok időt szánni. A mai baconbe tekert csirkemell recept is pont ilyen. Simán ajánlanám vendégvárónak is, mert hihetetlenül mutatós, de ez csak akkor működik, ha nem váratlanul toppan be a sereg hozzánk. Egyébként hidegen kenyérrel is fantasztikus!
Régebben azt hittem, őzgerinc formában a méteres kalácsot lehet csak megsütni. Aztán évekkel ezelőtt ráleltem erre a baconbe tekert csirkemell receptre, és nagy sikert aratott! Amíg sül a sütőben, addig ki lehet takarítani, vagy egy sütit összedobni.
A BACONBE TEKERT CSIRKEMELL receptje:
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell filé
- 40 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 4 ek tejföl
- 3 ek tk. zabliszt
- 2 kk só
- bors
- őrölt piros paprika opcionálisan (a színe miatt jó tenni bele)
- tk. zsemlemorzsa és vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
/ez az adag egy darab őzgerincformához elég/
- A tejfölt, tojásokat, tk. zablisztet, sót, borsot, piros paprikát, apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot összekeverjük.
- A csirkemellet felkockázzuk és a masszához keverjük.
- A formát kivajazzuk, majd megszórjuk a tk. zsemlemorzsával (a felesleget kiszórjuk belőle).
- A formát kibéleljük a baconnel, úgy, hogy az oldalain túl lógjanak, hisz később ezt visszahajtjuk majd. (Mivel most olyan sonkát választottam, ami nem hosszúkás, inkább kerek, kevésbé lóg túl, ezért a tetejére pluszba teszek, hogy a sonka végül mindenhol körül ölelje a masszát.)
- Beletöltjük a csirkemelles masszát, és ráhajtogatjuk a kilógó bacon darabokat.
- Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
- Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe fordítjuk, levesszük róla a formát, és tovább sütjük, míg a bacon meg nem pirul.
Válassz hozzá köretet innen!
+Tipp: A bacont helyettesíthetjük akár feketeerdő sonkával, serrano sonkával, vagy akármilyen vékonyan szeletelt sonkával.