Brokkolis csirke ebédre? Tuti imádni fogod! Nem csak az íze miatt, meg azért mert egészséges! Hanem mert nagyon gyorsan el is készül! Tudjátok, én ezeket a recepteket szeretem legjobban.

Múltkor ráakadtam egy mondatra az egyik futóknak szóló portálon. Valahogy így szólt: “Minden sikertörténet úgy kezdődik, hogy világ életemben utáltam futni”. Na, valahogy így vagyok én a brokkolival. Gyerekként vallatni lehetett volna vele, felnőttként bezzeg rájöttem mennyire jó dolog is szeretni a szép, színes zöldségeket.

Tény, hogy a külcsíny mit sem ér, ha az íze szörnyű (lenne); azonban rengeteget számít, hogy viszonyulunk hozzá. Hosszasan tudok nézni egy-egy zöldséget; és nem csak a színét, hanem a különféle formákat is. A brokkoliban imádom, hogy olyan szerteágazó, mégis egy egységet alkotnak. Ha kicsit is szánunk időt megismerni, rájövünk, milyen fantasztikus tulajdonságokkal van felruházva.

Ma nem volt előre betervezve, hogy mi lesz az ebéd. Valami csirkés. Ebből kell kiindulni. Nálam ezt már megszokhattátok. Szóval tettem egy próbát a közértben, hátha ihletet kapok. Amint a zöldséges részhez értem, tudtam, hogy valamit vennem kell itt. Nem volt konkrét, hogy az karfiol, cukkini, gomba, vagy brokkoli lesz. Hagytam magam sodródni. Kétszer is körbejártam, de csak hagymákat és krumplikat találtam. Aztán végre előkerültek az igazi színek is.

Csodás, néhol fűzöld, néhol sárgászöld, néhol pedig sötétzöld színben friss, egészséges brokkolik egy száron. Kellett! És milyen érdekes az emberi természet, mikor odaléptem, nagy üresség tátongott azon a részen. Azonban ahogy a kosárba tettem, ketten is leemeltek egyet-egyet a polcról. Jól érzem, hogy motiválóan hatottam másokra?!

A pénztárnál pedig ismét egy előttem álló kérdezte érdeklődve, mi készül a brokkoliból és a gorgonzolából. Merthogy ezen a kettőn kívül csak szénsavas ásványvizet vettem (-> a zabpalacsintához). Én már kis mosollyal a szám sarkában konstatálom ezeket a kérdéseket, mert újabban a futószalag mellett adok a helyieknek receptötleteket 🙂

Na de, hogy az elkészült ételről is szóljak: attól függően mennyire csináljátok lágyra a “mártást”, fogyasztható teljes kiőrlésű vagy durum tésztával, basmati/barna rizzsel, bulgurral, kuszkusszal, és még ezerféleképpen. Fehérje, szénhidrát, zsír… minden benne van a most következő brokkolis csirke receptben!

 

A BROKKOLIS CSIRKE GORGONZOLÁVAL receptje:
Hozzávalók:
  • 650 g csirkemellfilé
  • 1 fej brokkoli (becsomagolva 500 g-os; a száráról levágva kb. 350 g)
  • 200 g gorgonzola
  • kevés étolaj
  • 1 dl húsleves alaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítése:
  1. A brokkolikat rózsáira szedjük, majd megmossuk őket. Forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és kb. 3-4 perc alatt előfőzzük.
  2. Ezalatt a csirkemellfiléket apró kockákra vágjuk.
  3. Szintúgy a gorgonzolát is felkockázzuk. A fokhagymákat megpucoljuk.
  4. A brokkolirózsákat leszűrjük a 3-4 perc elteltével, és hosszában ketté, vagy akár három darabbá vágjuk őket (vagy aki nagyon aprón szereti, az még kisebbre is darabolhatja).
  5. Egy wokban (vagy lábasban) olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott csirkemellet, és fehéredésig pirítjuk.
  6. Sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a fokhagymákat.
  7. Felöntjük az alaplével, jól átkeverjük.
  8. Hozzáadjuk a gorgonzolát, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt is. Megvárjuk, hogy a gorgonzola elolvadjon, közben néha megkeverjük.
  9. Ezután hozzáadjuk a brokkolit, óvatosan, de alaposan átkeverjük, hogy a brokkolikat is beterítse a gorgonzolás mártás.
  10. Így főzzük kb. 10-15 percig, míg a brokkolik szára is kellően megpuhul, de még picikét roppanós azért.

 

Megjegyzések:
  1. Elkészíthetjük karfiollal is, ellenben a világos mártásban a szemnek kifejezetten gyönyörködtető látvány a zöld brokkolik kikandikálása.
  2. Gorgonzolából nem nagyon lehet mellényúlni, de ha több fajtát találunk, ajánlom a “picante” változatot választani.
  3. A gorgonzolának karakteres íze van, így sózni, borsozni óvatosan, inkább többször kóstoljuk, minthogy túltoljuk benne a fűszereket.
  4. Nekem éppen volt némi maradék húslevesem, de ha nincs, akkor egy hús-, vagy zöldségleves kockát szoktam feloldani megfelelő mennyiségű meleg vízben (figyeljetek! sok fajtában van cukor is, de rá lehet lelni a cukormentesekre is azért). De a legjobb, ha mindig van a fagyasztóban jégkockatartóba lefagyasztva némi alaplé. Nézzétek csak, bagoly mondja verébnek! XD
  5. Természetesen ha nem találunk friss brokkolit, a mélyhűtött is megteszi.
  6. A brokkoli IR-diétában a nem számolós zöldségekhez tartozik a maga 2 g ch/100 g-jával.
  7. Mi már megint bulgurral esszük első nap, egyszer bulgurmérgezést fogunk kapni. De másnap tuti egy jó kis tésztával lesz! Variálgassátok ti is, hogy ne legyen unalmas napokig ugyanazt enni!