A rizsfelfújt a tejberizs felturbózott változata. Azonban ez olyan, amiben nincsen tej, nincsen fehér rizs, és nincsen cukor sem. Ettől még ízre ugyanolyan finom, csak nem mindegy, hogy miből készül. Ez az én személyes grátisz kajám olyan helyekre, ahol nincs lehetőség ételt melegíteni.
Ha már a melegítésnél tartunk: azokon a napokon, amikor minden étkezésre vinnem kell magammal a kis cók-mókomat, és erősen sejtem, hogy nem fogom tudni megmelegíteni sehol, általában ebédre salátát, pulyka húsgolyókat, Stefánia vagdaltat, bulgurt viszek. Esetleg tésztasalit. Ezeket jól lehet kombinálni, és hidegen is fogyaszthatóak.
Ritka, hogy simán bolti cukormentes kekszekkel jól lakjak, így jobban szeretem a laktatóbb ételeket, ha tízórairól, uzsonnáról van szó. A tejberizs és a rizsfelfújt, na meg a kölesfelfújt tipikusan ilyen fogások. Hidegen is brutál finomak! Képes vagyok napokon át ezt enni kisétkezésre, ha mondjuk minden nap kiállításon vagyok. Legalább ez a rész le van tudva, és bombabiztos!
Ezeket expokra, előadásokra, hosszabb utazásokra simán viszem magammal. Vagy, ha tudom, hogy a napom az autóban, a belvárosi dugóban fog telni. Ja, meg városnézős programokra is szupi!
Azt hiszem az a fene nagy tejbe-szeretet nálam a végtelen verzió miatt van. Komolyan a megunhatatlan kategória, mert bármivel ehető. És ez teszi izgalmassá. Mivel és hogyan, arról lentebb a Megjegyzés részben kitérek.
De addig itt a lényeg, a recept, ami tőlem megszokottan, se nem bonyolult, se nem időigényes.
AZ EGÉSZSÉGES RIZSFELFÚJT receptje:
Hozzávalók:
/21 X 26 cm-es ovális formához/
- 150 g basmati rizs
- 2 dl víz
- 50 g vaj
- 5 dl növényi tej (mandula-/kókusztej)
- 3 ek. eritrit
- vanília aroma, vagy egy vanília rúd kikapart belseje
- 3 tojás
- kb. 1 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Elkészítése:
- A rizst a vízzel együtt feltesszük főni.
- Mikor beszívta a vizet, rádobjuk a vajat, felöntjük a növényi tejjel, hozzáadjuk az eritritet és a vaníliát.
- Néha megkevergetve, addig főzzük, míg be nem szívta a rizs a növényi tejet. Ha itt abbahagyjuk, akkor lesz egy jó kis tejberizsünk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat elkeverjük, a fehérjékből pedig kemény habot verünk egy robotgép segítségével.
- Kivajazunk egy jénait, meghintjük némi tk. zsemlemorzsával.
- Ha felverődött a tojásfehérje, akkor a sárgáját hozzákeverjük a tejberizshez.
- Utána óvatosan hozzákeverjük a felvert fehérjét is.
- A kikent jénaiba öntjük, és előmelegítés nélkül 180 fokon addig sütjük, míg a teteje megpirul. Ez 35-45 percet is igénybe vesz, sütőtől függően.
- Ha elkészült, hagyjuk kicsit a sütőben hűlni.
Megjegyzések:
- Én azért szeretem annyira a tejberizst és a rizsfelfújtat, mert mindig változatossá lehet tenni. Isteni bármilyen idénygyümölccsel, legyen éppen tél vagy nyár.
- Próbáljátok ki egy gombóc csoki- vagy eperfagyival, pláne, ha a még langyos rizsfelfújtra teszitek.
- Keverhetitek pudinggal is, megint egy másfajta ízélményt nyújt.
- Például barackkal kiválóan működik, hogy a jénai aljába szórjátok apró darabokra vágva, és erre kerül a rizsfelfújt-tészta, így megy a sütőbe. Ebben az esetben szükségtelen kivajazni a jénait. Csak vigyázzatok, tűzforró lesz utána a barack!
- Megszórhatjátok kakaóbab törettel is, vagy esetleg némi cukormentes Wawel csokit is olvaszthattok a tetejére.
- És még egy utolsó tipp: próbáljátok ki úgy, hogy vanília sodót csurgattok rá!
- Ha kókusztejjel készítenétek, akkor itt egy kis összefoglaló arról, hogyan kell otthon kókusztejet csinálni.
- Sajnos a fotókon kicsit össze van már esve, mert be kellett dobjam a hűtőbe, csak azután fotóztam, de mikor elkészül, olyan szépen feljön, mint a sütős képen. Ha rámelegítünk a hűtőből kivett példányra, szintén újra lesz tartása. Nekem ez most így jött ki, mivel felhasználás előtti nap elkészítettem.
Tápanyagtartalom
A fenti receptben – amennyiben nem számolós növényi tejjel készítjük el – csak a basmati rizs ch-jával kell számolnunk. A jénai kiszórásához használt tk. zsemlemorzsa itt elhanyagolandó mennyiségű.
Összesen 116 g ch van a rizsfelfújtban (és így a tejberizsben is, ha csak azt készítenénk).