A cheesecake hazánkban is szépen tért hódított. Nem is baj, mert a csodás sajttorta iszonyú finom. Megéri otthon készíteni belőle!

Ismét egy projekt, amibe szerettem volna belevonni az otthon felhalmozódott Gullon kekszeimet. Már ezért is megéri bespájzolni belőlük, mert szuper sajttorta alapot biztosítanak. Ha egy alapanyag finom, akkor azt felhasználva csak még finomabb dolgok készülhetnek!

Tudtad, hogy a sajttortának van már világnapja is? Bizony, ez egy szép július 30-i nap. És azt, hogy igazából nem is az amerikaiktól ered? Már az ókori görögök is előszeretettel ették, bár azóta a recept sokban módosult. Több tájegységen többféle verzió létezik, így ha tehetjük kóstoljuk meg az olaszokét, a belgákét vagy az amerikaiakét. Meglátjuk mennyire sokoldalú süteményről van szó.

Készülhet keksz- vagy piskótaalappal, esetleg nélküle. Philadelphia sajttal, ricottával vagy mascarponéval. Lehet akár töltött, töltetlen, csokis, vagy a klasszikus verzió. Süthetjük, de vannak sütés nélküliek is.

Mivel életem első sajttortáját egy McCaféban kóstoltam, így nekem a sajttorta kekszalapú, tetején pedig valamilyen gyümölcslekvár, gyümölcsszósz van, ahogy akkor ott kaptam. Sajnos futottam már bele kevésbé jó sajttortába is, ami elég nagy csalódást okozott, így a lelkesedésem némileg alább hagyott. Amióta pedig csakis a cukormentes változat jöhet szóba, még óvatosabb vagyok.

Saját sajttorta-gyártásba fogtam. Ezt a receptet mindenkinek ajánlom, mert nem ördöngősség; szintén egy olyan finomság, ami kezdőknek (is) való móka.

Mint ahogy írtam, Gullon kekszekkel szuper dolgokat lehet készíteni. Íme pár recept, amihez felhasználhatod:

 

Most épp háromféle kekszem volt itthon…..

…végül nem a szendvicskeksz nyert, hanem a sima, bal oldali (nem politikailag!). Pedig eredetileg szendvicskeksszel akartam megcsinálni, a “szendvicseket” ketté szedni, és a tölteléket belekeverni a sajttorta krémbe. Sebaj, legközelebb így lesz, hisz van még alapanyagom.

 

CUKORMENTES CSODÁS SAJTTORTA receptje:

/18cm átmérőjű csatos tortaformához/

Hozzávalók:
  • 2 kis zacskónyi Gullón Desayuno keksz (78g) (->a dobozon belül külön vannak csomagolva)
  • 35 g vaj
  • 250 g mascarpone sajt
  • 95 g eritrit
  • 2 tojás
  • 2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 ek sima búzaliszt
  • 150 ml habtejszín
  • 2 tk citromlé
  • a tetejére: ribizli lekvár
Elkészítése:
  1. Egy 18cm átmérőjű csatos tortaformát kivajazunk (alját és oldalát egyaránt).
  2. A Gullón kekszeket egy zacskóba tesszük, és sodrófa alatt összetörjük. /Vagy aprítóban, vagy mozsárban./
  3. A vajat megolvasztjuk, majd a szétmorzsolt kekszhez adjuk. Kézzel szépen összedolgozzuk.
  4. A kekszalapot a tortaforma aljába borítjuk, és kézzel eloszlatjuk. Picit belenyomkodjuk, hogy jól összetömörödjenek.
  5. Előmelegített sütőbe tesszük, és 160 fokon 10 percig sütjük.
  6. Ezalatt pont el tudjuk készíteni a sajttorta testét. Ehhez sorban adagoljuk a mascarponéhoz az eritritet, a tojásokat (nem kell kettéválasztani és felverni sem!), a liszteket, a habtejszínt és a citromlevet. Mindet szépen elkeverjük, hogy egynemű, csomómentes legyen. Ezt nyugodtan kézi habverővel is megtehetjük.
  7. Ha letelt a kekszalap sütési ideje, ráöntjük a mascarponés krémet, és visszatesszük a sütőbe. Ugyanúgy 160 fokon sütjük, kb fél óráig. 20 perc elteltével azért nézzünk rá, és ha már pirul a teteje, akkor egy alufóliával szépen takarjuk le.
  8. Az első fél óra után (ha eddig nem tettük meg) mindenképpen takarjuk le, különben a végére szénné ég a sajttorta feje. És egyébként is fél óra után már érdemes kukkolni néha, mivel összesen kb 50-60 perc a sütési idő. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e már.
  9. Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni. Ezután egy éles késsel a tortaforma oldala mentén haladjunk végig, ezzel könnyítve a sajttorta szabadulását.
  10. A tetejére szuperül passzol bármilyen gyümölcskészítmény; leginkább a fanyarabbak illenek, ami lehet feketeribizli, erdei bogyósok, narancs, vagy mint nálam is, piros ribizlilekvár.
  11. Pár órára tegyük hűtőbe, hagy érjenek össze az ízek, teljesen más élményt kapunk úgy, mint azonnal sütés után kóstolva.

 

Tippek:
  • Mikor keverjük a mascarponés krémet, lehet, hogy egy fakanállal eleinte jobban járunk, különben a mascarpone hajlamos a habverő ágai közé bekúszni, így akadályozva/nehezítve a munkánkat.
  • Sütés közben a sajttortánk gyönyörűen fel fog púposodni. Kicsit talán jobban is, mint maga a forma magassága, de ez nem gond. Amint vége a sütésnek, majd szépen vissza fog esni.
  • Az alufólia széleit letakarásnál nyugodtan lehajthatjuk a tortaforma peremére, hogy minél jobban védjük a sajttortánk tetejét a hőtől.
  • Minden sütő más, ezért ajánlom, hogy fél óra múlva lessük meg, mi a helyzet odabenn.
  • A gyümölcslekvárt némi vízzel felhigítva, így felfőzve szuperül rácsorgathatjuk a cheesecake-ünk tetejére akár, fogyasztás előtt.
  • A normál tortaformában való készítésnél dupla mennyiséggel dolgozzatok!
  • Nem ajánlom a szilikon formát ennél a sütinél, ha tehetitek, a csatos verzióban süssétek!
  • Ha nincsen otthon Gullon keksz, bármilyen édesebb keksz is megteszi.