Az egyszerű körtedzsem is feldobható, ha jól fűszerezzük. Persze ahhoz otthon készítenünk kell néhány körtéből egy kis dzsemet. A többi pedig a fantáziánkon múlik.

Télire nagyon is jól esik valami karakteresebb ízvilág. Egy kis snassz körtét pompásan fel lehet dobni némi fűszerrel és egy kis citromlével. Mert pont ennyi elég is ahhoz, hogy egy hideg januári hétvégén majd a tv előtt ülve kibontsuk első üveggel. 

Mindig irigyeltem azokat az embereket, akik mindent el tudnak maguk rakni, és akkora kamrával rendelkeznek, mint Carrie Bradshaw gardróbja. Igyekszem én is a lehető legtöbb dolgot saját magam elkészíteni, de néha a hely szűke kifog rajtam.

Az álmom, hogy egyszer az összes zöldségnek és gyümölcsnek, amit ősztől tavaszig fogyasztunk, legyen egy hatalmas tárolóhelye. Ja, és egy ugyanekkora mélyhűtőt is szeretnék 🙂

Mert most is hogy jártunk?

Mint már tudjátok, nemrég hatalmas mennyiségű körtét kaptunk (azóta már almát és szőlőt is), amit próbáltam minél jobban és gyorsabban felhasználni.

Az idő nem mindig nekem dolgozik, és bár nagyon szép, friss körték voltak, némelyiken látszódott, hogy nem sokáig fogja bírni felhasználás nélkül. Így azok mentek először az ételekbe.

De még mindig rengeteg maradt.

Úgy gondoltam, akkor már a körtedzsem is bekerül a listába. És mivel idén kicsit elfelejtődött a lecsóelrakás, így maradt némi hely a spájz polcain is.

Ha már lekvár, akkor mindenképpen más ízvilágot akartam előhozni, mint amúgy a nálam megszokott lekvárok adnak. Gondolok itt az édeskés eperlekvár vagy a fanyar ribizlilekvár ízeire, ami tök finom, de nekem most másra volt szükségem.

Azt sejtettem, hogy a gyömbér-citrom-körte remek hármast alkothatnak, nade hogy ennyire! Se cukor, se édesítő nem kellett bele, aminek aztán kifejezetten örültem.

Ez a hármas kiváló ízkombinációt jelent majd húsokhoz, pástétomhoz; de akár magában is képes leszek elkanalazgatni, vagy éppen némi kekszet belemártogatva elidőzni, miközben kint már szakad a hó. Jó, picit előre gondolkodok, de pikkpakk itt lesz a tél úgyis.

És akkor nagyon jól fog esni.

Merthogy eltökéltem, addig nem nyitjuk fel ezt a 3 üveg körtedzsemet. Majd meglátjuk, bírjuk-e:)

 

A CUKORMENTES PIKÁNS, GYÖMBÉRES KÖRTEDZSEM receptje:

/3 db 400ml-es befőttes üveghez/

Hozzávalók:
 • 1,4 kg pucolt körte
 • fél citrom leve
 • 20 g pektin
 • 1,5 mokkás kanál őrölt gyömbér

Elkészítése:
 1. A házi lekvár ellensége a szennyeződés. Ennek elkerülése érdekében mindent, ami a lekvárunkkal vagy a gyümölcsünkkel érintkezni fog, alaposan megtisztítunk (lábas, merőkanál, keverőkanál, evőeszközök, kézi botmixer, befőttes üvegek…).
 2. A körtét meghámozzuk, a rossz részeket levágjuk, kicsumázzuk. Folyó víz alatt többször mossuk át, ami felhasználásra vár.
 3. Egy jó nagy lábasba, vagy tepsibe vizet öntünk, szájjal felfelé beleállítjuk a befőttes üvegeinket, és takarékon hagyjuk szépen felforrni a vizet alattuk. Erre azért van szükség, mert így egyrészt sterilizálódnak az üvegek, másrészt nem fognak megpattanni, mikor beletöltjük a forró lekvárt.
 4. A körtét feltesszük főni, és addig főzzük, míg el nem kezd rotyogni. Picit egy krumplinyomóval összetörhetjük egy kis részét, hogy kicsit krémes legyen, de maradjanak benne nagyobb darabok is.
 5. Közben kimérjük a pektint, a citromlevet és az őrölt gyömbért.
 6. Amikor a körte felforrt, hozzáadjuk a gyömbért, majd a pektint, és jól elkeverjük benne.
 7. Negyed óráig főzzük gyakori kavargatás mellett. Figyeljünk, hogy ha nagyokat buggyan, vegyük lejjebb a lángot.
 8. Negyed óra elteltével az üvegeink alatt is felforrt a víz, már csak a citromlevet kell a körtéhez adnunk. Ez azért jó, mert kihozza a körte ízét, színét, és segíti a tartósítást is.
 9. Óvatosan elkezdhetjük betölteni az üvegekbe a lekvárt. Egyszerre több üveget töltsünk, így kerülve el az üvegre ható hirtelen hőhatást. Közben a lekvár alatt ne zárjuk el a lángot, csak vegyük takarékra.
 10. Ha kiporcióztuk, egy tiszta konyharuha segítségével emeljük ki egyesével a forró vízből az üvegeket, és rögtön tegyük rá a fóliát, majd csavarjuk rá a befőttes üveg tetejét. Amint ez a művelet megvan, azonnal fordítsuk fejre őket.
 11. Utolsó lépésként dunsztolni fogjuk a lekvárkáinkat. Ehhez én egy nagy ágytakarót szoktam használni (amit amúgy már kb. csak erre használunk), illetve törölközőt. Olyan helyre tegyük a dunsztot, ahol pár napig háborítatlanul lehet majd. Nem ugrik rá senki, nem lökjük fel, nem dobunk rá semmit. Jól bebugyoláljuk minden oldalról a feje tetején álló pikáns körtelekvárunkat, és pár napig itt hagyjuk szépen kihűlni őket.
 12. Címkézzük, és mehet a spájzba.
 13. A körtedzsem felbontás után hűtőben tartást igényel.