Csodás reggeli, uzsonna, kirándulós töltött finomság, és amúgy Salvador nemzeti étele a pupusa. Vagyis ahogy sokan ismerik, többes számban a pupusas. Amit bármivel megtölthetünk, akár maradékok felhasználásának is kitűnő.

Jó néhány éve már, hogy először találkoztam ezzel az elsőre furcsának tűnő étellel. Itthon nem olyan megszokott, pedig sokkal több figyelmet kéne szentelni neki.

Ahogy észrevettem, sokan nem ismeritek még, de tetszik a külalak, és hogy szendvics helyett jó alternatíva. A közösségi oldalakon rögtön rá is izgultatok a fotóm láttán, úgyhogy beadtam a derekam, és bár nem volt tervben, végül csak felkerült ide a recept.

Egyet mondhatok: imádni fogod, hiszen annyira sokrétűen variálható.

Ráadásul jó lesz a gyereknek suliba, meleg reggelinek a hűvös napokra, autóban a dugóban ülve, vagy a számítógép előtt a melóhelyen.

Az sem baj, ha kihűl, hidegen is gond nélkül fogyasztható, mégsem a klasszik szétunt szendvics.

Mikor először találkoztam vele, kicsit körbejártam a témát, mi is ez.

Nos, elvileg egy tortillaszerűségről van szó, ami azért van, mert eredetileg kukoricalisztből készítik. Töltelékként tradicionálisan leginkább sajtot, babot, tököt, töpörtyűt használnak hozzá.

Ám nyilván én minden szabályt felül írok ismét.

Szóval egy sokkal egyszerűbb változat következik, hogy bármikor el tudd készíteni, ha van felesleges 10 perced.

A tölteléknek pedig azt javaslom, nyisd ki a hűtőt, és amit otthon találsz, mehet bele. Nem fogod tudni megunni, hisz mindig változatos ételt kapsz.

De néhány tippel én is szolgálhatok:
  • csirkés-olivás,
  • sonkás-zöldséges,
  • mexikói (kukoricával és babbal),
  • tonhalas,
  • mogyoróvajas,
  • pestos,
  • tojáskrémes
  • padlizsánkrémes.

A tölteléket sok esetben érdemes tejföllel bekeverni. Reszelt sajttal vagy anélkül, de tuti finom lesz.

Az meg, hogy valójában milyenre formázod, már csak rajtad és a kreativitásodon múlik.

 

A DIÉTABARÁT TÖLTÖTT NEMZETI ÉTEL: A PUPUSA receptje:

/4-6 pupusahoz/

Hozzávalók:
  • 210 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 90 g sima búza finomliszt
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 1 csapott tk. só
  • 50 ml étolaj
  • 125 ml víz
  • + töltelékhez 2 ek. tejföl
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat kimérjük, összeöntjük, és tésztává gyúrjuk. Pihentetni csupán addig kell, míg a töltelékkel elkészülünk.
  2. A töltelék lehet bármi: zöldségek, húsok, de jó ha teszünk bele reszelt sajtot, és két evőkanál tejfölt is. Tovább lehet fokozni fűszerekkel, de abszolút nem szükséges.
  3. A tésztát 4 vagy 6 felé osztjuk (a 6 felé osztás azért célszerűbb, mert a vékony tészta hamarabb és jobban átsül).
  4. A felosztott tésztadarabból gombócot formálunk, majd kézzel, mint egy pizzát, kinyújtjuk. Beleteszünk kb 2 ek. tölteléket, és szépen a két szélét, mint egy palacsintánál, egymásra hajtjuk. A másik két végét összecsípjük. Lényeg, hogy sehol ne folyhasson ki a töltelék.
  5. Forró grillserpenyőben zsiradék nélkül, alacsony lángon először a pupusa az egyik oldalát sütjük meg, majd ha már szépen megpirult, megfordítva a másikat is.