Egyszerű és nagyszerű, és előhozza a régi nyári strandos emlékeimet. Gofri, azaz waffel, ha úgy szebben hangzik. A lényegen mit sem változtat. Imádás van!
Szóval erős emlékeim vannak arról, mikor még nyaranta a Dagály vagy a Római strandon álltunk a sorban, hogy gofrit ehessünk. Imádtuk; imádtuk, ahogy a forró napsütésben a baromi meleg gofrin pillanatok alatt folyt le a tejszínhab. Életérzés volt, az tuti!
Aztán ahogy fejlődött a technika, és a strandi belépő árak egyre feljebb kúsztak, a nyári sorban állós gofrizásokat felváltották az otthoni sütések. Három gyereknél bizony jól jött anyunak, hogy pikkpakk édességet varázsolhatott az asztalra. A gimis barátnőim pedig imádtak átjárni hozzánk, két dolog miatt. Az egyik az illatos kézmosó szappan volt. A másik a gofri, amit akkor már javában én csináltam. Nem tudom, hogy az íze miatt, vagy mert imádták széttépkedni a szív alakú körgofrikat, de rendszeresen nálunk akartak bandázni.
Évekkel később megörököltem nagymamám (bizony, neki is volt, miután imádott az unokáinak sütni) gofrisütőjét. Ez a hagyományos, két kocka formájú finomságokat süti… mind a mai napig. Nekem ez hozza vissza a régi emlékeket. Bizony, néha ilyen pici apróságokon múlik, mint a külalak.
Számos jó elkészítési forrás van az interneten, és ha valaki, én igazán kísérletező típus vagyok receptek terén. Ami eddig legjobban bevált, nos az ez a recept. Ezt vittem magammal annó Zentai Andrea dietetikusomhoz, mikor mentem vissza kontrollra. Készülnöm kellett a házi feladatokkal a kis oktatásos füzetbe, aminél az egyik feladat pontosan így szólt:
“9. Alakítsd át a kedvenc süteményreceptedet egészségessé!”
Tessék tehát, átalakítottam, Andi pedig örült, hogy megcsináltam a kiszabott feladatokat.
CUKORMENTES FRANCIA WAFFEL, AZAZ GOFRI receptje:
/13 db gofrikockához = 6+fél sütés/
Hozzávalók:
- 70 g vaj
- 45 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- 1/2 rúd vanília (vagy vanília aroma)
- 2 ek. rum
- 2 db tojás
- 140 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 60 g sima búzaliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- 2,5 dl növényi tej (pl: házi készítésű kókusztej)
Elkészítése:
- A vajat megolvasztjuk.
- Mindent kimérünk és összeöntünk.
- Csomómentesre elkeverjük egy kézi habverővel.
- Előmelegítjük a gofrisütőt, külön kikenni nem szükséges.
- Merőkanállal adagoljuk bele a tésztát, ügyelve, hogy először inkább kevesebb, mint több legyen, mivel a sütőportól meg fog nőni sütés közben.
- Mikor aranybarnára sült, kivesszük.
- Tálalhatjuk fahéjszórással (imádom ezt a menzai szakszót 🙂 ), lekvárral, különféle ízesítésű pudingokkal, friss gyümölcsökkel.
Megjegyzés:
- A tésztát magát is ízesíthetjük, akár reszelt citromhéjjal, narancslével, mézeskalács fűszerkeverékkel, de őrölt fahéj is mehet bele.
- Én most nagyon bevadultam, és mivel múltkor szereztem az Auchanból cukormentes tejszínhab spray-t, így egyértelmű volt, hogy csokipuding kerül rá, és élvezem a régi idők ízeit.
- Ha marad gofri, folpackkal letakarva tároljuk, másnap ugyanolyan jó állagú lesz.