5 perces őszi muffin cukormentes gesztenyemasszából. Jól hangzik, ugye? Mellé pedig házi tejszínhab dukál.

 

Volt a mélyhűtőben egy 100% natúr gesztenyemassza, mindenféle hozzáadott dologtól mentesen. Jó pár hete ott van, mert nem tudtam vele mit kezdeni. Főleg, mivel csak én szeretem. A vélemények, amiket az interneten olvastam, egyöntetűen szörnyűnek írták le az ízvilágát. Eléggé elkeseredtem, mert olyan boldog voltam, amikor a Tesco mélyhűtő pultjában ráleltem arra, ami nem cukros. Azért kapott egy esélyt nálam. És nem bántam meg!

Az eredeti recept a Kifőztük 2012/1. számában jelent meg. Tetszett, hogy kevés alapanyag kell bele; bár az, hogy liszt, vagy sütőpor és egyebek nem, azért egy picit elbizonytalanított a sikeres végeredményt illetően. Feleslegesen. Szuperül működik így is. A recept tortaformában írja a sütést, nálunk muffin lesz belőle; méghozzá langyos házi kókusztejjel. Kicsit IR-esítettem a receptet (eredetileg cukorral írja), illetve készítettem hozzá tejszínhabot is.

 

A CUKOR- ÉS LISZTMENTES GESZTENYEMUFFIN receptje:
Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 50 g Négyszeres erősségű  cukorhelyettesítő (vagy 200 g cukornak megfelelő por állagú édesítő)
  • 1 db natúr gesztenyemassza
  • 1-2 ek rum
  • csipet só

 

Elkészítése:

/9 db muffin lett ebből az adagból/

A tojást habosra verjük, majd apránként hozzáadjuk a negyedannyit, a rumot, a gesztenyemasszát és a sót.

A muffinformákba beletesszük a papírkapszlit, és beleöntjük a masszát. Nem kell aggódnunk, akkora lesz kisült állapotban a muffin, amekkorára töltjük most a papírkákat. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 35 percig. Sütőtől függ az idő, ezért érdemes néha ránézni, hol tart a sütés. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.

Tápanyagtartalom:

A fenti receptben kizárólag a gesztenyemasszát kell számolni.

Így az össz szénhidráttartalom: 41 g

Egy muffin ch tartalma: 4,5 g.

 

+Tipp:

Tejszínhabbal tálaljuk. Tejszínhabot megéri házilag készíteni, sokkal finomabb, mint a bolti! Legalább 30% zsírtartalmú habtejszínt használjunk, amit előzőleg jól hűtsünk le. Felverésnél figyeljünk, ha túl sokáig verjük, kicsapódhat, amit már nem tudunk visszacsinálni. Amennyiben jól lehűtöttük, 2-3 perc alatt felverődik robotgéppel, szép keményre.

 

 

Inzulinrezisztencia miatt keresed a finomabbnál finomabb cukormentes recepteket? Tudod egyáltalán mi az IR, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, milyen kezelési lehetőségek és kiegészítések vannak? Hogy milyen lehetőségek vannak az állami és a magánegészségügyben? Hogy mely élelmiszereket illesztheted bele az életmódodba? (nyugi, sokkal többet, mint azt hinnéd!)

Ezekre és még számos – valószínűleg a te fejedben is keringő – kérdésre kapsz választ az Inzulinrezisztencia e-book-ból. A tudományos tényeket kiegészítve a saját és pácienseim tapasztalatai alapján állítottam össze; diagramokkal, színes ábrákkal és fotókkal, táblázatokkal, és mintaétrenddel. Az e-book oldalát itt találod!