Biztos vagyok benne, hogy bárki vevő egy fitt túró-csoki tortára, ha az ráadásul gluténmentes és cukormentes is! Sőt, remek kis fehérjebomba!

Ha már nasikról van szó, a legjobbak mégiscsak azok a desszertek, amik hozzáadnak valami pluszt a szervezetünkhöz. Ebben a tortában a tojás és a túró adja a fő fehérjeforrást, de mindjárt láthatjátok mi járul pluszban még hozzá. És nem, ez most nem fehérjeporos torta, teljesen hétköznapi alapanyagokból elkészíthető.

Az eredeti receptet egy ismerősömnél láttam meg. Ezt – megintcsak szokásomhoz híven – átvariáltam, hozzáadtam, elvettem. Szám ízlésére szabtam, illetve menet közben úgy alakítottam a receptet, ahogy szerintem tökéletes lesz.

A végeredmény engem is meglepett! Annyira könnyed, és annyira profi, hogy a liszt szénhidráttartalmával nekem pl. nem kell foglalkoznom, hogy simán dupla szeleteket vágok:)

Alapból imádom a túró-csoki kombót, legyen az túró rudi stílus, vagy bármi más. Szóval nagyot ezzel hibázni tényleg nem tudtam volna.

És mivel sikerült mirelit áfonyát vennem (nem kis melóm van benne), így került bele az is. /azóta vettem fagyasztott gránátalmát, legközelebb azzal csinálom meg/.

A GLUTÉN- ÉS CUKORMENTES FITT TÚRÓ-CSOKI TORTA receptje:

/egy kisebb kör tortaformához/

Hozzávalók:

tésztához:

  • 5 tojás
  • 1 ek Négyszeres cukorhelyettesítő
  • 3 púpozott ek holland kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

túrós töltelékhez:

  • 250 g zsírszegény tehéntúró
  • 4 ek tejföl
  • 5 ek eritrit
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 zacskó Expressz zselatin fix
  • gyümölcs (nálam 60 g fagyasztott áfonya)

csokimázhoz:

  • 150 g cukormentes – gluténmentes étcsokoládé (Torras)
  • 1 ek mogyoróolaj (ennek hiányában napraforgó étolaj/kókuszolaj stb/
Elkészítése:
  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját kikeverjük a Négyszeres édesítővel, hozzáadjuk a holland kakaóport és a sütőport. Csomómentesre keverjük ezekkel is.
  3. Egy kör alakú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és nagyon vékonyan kikenjük egy kis olajjal (mármint a sütőpapírt).
  4. A sütőt előmelegítjük.
  5. A tojásfehérjehabot lassan hozzáadagoljuk a kakaós masszához, és óvatosan egyneművé keverjük, úgy, hogy közben a hab ne törjön meg.
  6. Beleöntjük a kiolajozott papírformánkba, és kb fél óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  7. Ne hirtelen nyissuk rá a sütőajtót, mert az egész szépen feljött piskóta össze fog esni. Fokozatosan.
  8. Ha kihűlt a piskóta, széltében kettévágjuk.
  9. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a rögös túrót villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a citrom reszelt héját, a citromlevet, az eritritet és az expressz zselatin fix port is. Jól elkeverjük.
  10. A túrós massza felét a piskótára kenjük, majd jöhetnek rá a gyümölcsök, végül újabb réteg túrós krém, és a tetejére a kakaós piskóta másik fele.
  11. Vízgőz felett egy fém tálban felolvasztjuk az étcsokit, amihez kevés olajat öntünk. Ezt csurgatjuk a torta tetejére, úgy, hogy némileg oldalt is folyjon le belőle.
  12. Várunk egy kicsit, míg megdermed, utána mehet be a hűtőbe.
  13. Mivel a tésztánk habkönnyű (ha jól dolgoztunk a hab-kakaós massza összekeverésénél, illetve a sütésnél), de rá kerül “nehezékként” a túrós töltelék + gyümölcsök, így óhatatlanul picit tömörebbé nyomódik össze az alsó réteg, de a felsőn jól látszik, milyen szép szellős.