Amikor valami finom, gusztusos dologra fáj a fogad, minimális koszolással a konyhában, a galette-re érdemes gondolnod. Nem csak szuperül néz ki, de azzal töltöd, amivel szeretnéd, vagy éppen ami otthon van.
Hogy mi az a galette?
Hivatalosan francia pite, amúgy meg könnyen variálható töltelék, finom, omlós tésztával körülölelve.
Számomra ez a pite elnevezés kicsit félrevezető, így én nem is szoktam annak hívni. Nálam a pite teljesen más alakot, ízt jelent. Ettől függetlenül nem kevésbé finom egy jól elkészített galette sem.
Talán ami a legjobb ezekben a fajta desszertekben, hogy megunhatatlanul sok variációban elkészíthető. Sokszor érdemes csak benézni a kamrába némi maradék után, és már lehet is nekilátni.
Most én is így tettem a körte miatt, mert rengeteget kaptunk ajándékba, amit még romlás előtt fel szerettem volna használni.
Ettük magában, ettük kompótnak, ettük rizottóban, és lett belőle cukormentes pikáns körtedzsem is. De még így is nagyon sok megmaradt. És végül lett belőle galette töltelék is.
Szép őszi hangulatú desszertet sikerült összedobnom pillanatok alatt, aminek felét aztán még langyosan elfogyasztottuk. Hiába, olyan illatok járták körbe a konyhát, hogy muszáj volt nekiesnünk.
A CUKORMENTES KÖRTÉS-PUDINGOS GALETTE receptje:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 160 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 60 g sima búzaliszt
- 15 g eritrit
- 10 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- 150 g hideg vaj
- 2 ek. főzőtejszín
- + 1 tojás (sütés előtt)
Töltelékhez:
- 1 csomag cukormentes vanília ízű főzős pudingpor
- 400 ml cukormentes mandulatej
- 2 ek. eritrit
- 1-2 db körte
Elkészítése:
- A kimért lisztekhez hozzáadjuk az édesítőket és elkeverjük.
- A hideg vajat felkockázzuk, és a liszthez adjuk. Elkezdjük elmorzsolni benne.
- Hozzáadjuk a 2 ek. főzőtejszínt is. Így morzsoljuk tovább, addig, míg össze nem áll a tésztánk.
- Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
- Közben elkészítjük a vaníliás pudingot. Ehhez a tasak hátulján jelzett útmutató szerint járunk el, annyi különbséggel, hogy 100ml-rel kevesebb növényi tejjel főzzük fel. Ha kész, néha megkevergetve kihűtjük.
- Ha letelt a tészta hűlési ideje, lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtjuk. A tésztát óvatosan a nyújtófára feltekerve átemeljük egy sütőpapíros tepsire.
- A tésztát megszórjuk cukormentes darált dióval/ tönkölykorpával/ teljes kiőrlésű szemlemorzsával.
- A kihűlt vaníliás pudingot elegyengetjük a tésztán úgy, hogy a széleitől kb. 5 cm-nyi terület már ne legyen sehol pudingos.
- Felvágjuk a körtéket, és ráfektetjük a pudingra. Nem kell félni, a puding elég masszív ahhoz, hogy ne folyjon szét a tésztán.
- A tészta széleit ezután óvatosan felhajtogatjuk, mintegy kerítést csinálva a töltelékünknek.
- Ezt a felhajtott részt szépen lekenjük egy egész tojás (tehát a sárgája + a fehérje) felkevert elegyével.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 40 percig sütjük. Érdemes néha ránézni; a sütést addig folytatjuk, míg a galette tésztája szép színt kap.
- Ha elkészült, fahéjas édesítővel meghintjük az átsült körtéket.