Imádom a pikáns ízeket, és talán az sem zavarna, ha mindig csak csípős ételeken kéne élnem. Így hozta össze sors a konyhámban a őszibarackot a chili paprikával.

Lassan háromnegyed éve rakosgatok 2 konzerv GoldReef márkájú cukormentes barackkonzervet. Közben költöztem, és ők jöttek velem. Eredetileg hárman voltak, de nagy lelkesen egyet az elején felnyitottam. Tök nagy csalódás volt, mert kicsit fura az íze (pedig nem volt romlott). De így esett, hogy már második helyét bérelte ki magának ez a két fém doboz, és sanszos volt, hogy a harmadik állomásra is velem fog tartani. Ha addig ki nem vágom. De azt azért mégsem.

Nagyon érett bennem, hogy egy jó kis őszibarackos pitét készítek a segítségével, de tuti a guta üt meg, amikor készen felszeletelve eszmélek rá, hogy ehetetlen… a barack miatt.

Így nem mertem bevállalni. Jött helyette a nagy ötlet, úgyis szeretem a csirkét gyümölcsökkel párosítani. Így a chilivel pedig egy igazán pikáns fogást sikerült megalkotnom. A bulgur, mint kedvenc köretem pedig telitalálat hozzá.

Ahogy látom, egyébként cukormentes barackbefőttet nem is olyan egyszerű dolog felhajtani, pláne nem baráti áron. Én a Bosnyák téri piacon vettem egy árustól, meglepően jó pénzért. De ezután a recept után keresni fogom a hasonló helyeket is… mert minek nekem cukrozott lében úszkáló gyümölcs, ha van mentes is! Azt legalább az IR-esek is ehetik.

 

A PIKÁNS BARACKOS CSIRKE receptje:
Hozzávalók:
  • fél kiló csirkemell, vagy csirkecomb (akinek van türelme lefejteni a nyers húst a csontról, mint pl. nekem)
  • 2 konzerv GoldReef őszibarack befőtt, lével együtt
  • 1 narancs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 leveskocka (lehet ebből is olyat kapni, ami nem tartalmaz cukrot!)
  • tört chili paprika
  • bors
  • olaj
Elkészítése:
  1. A barackokat lecsöpögtetjük, levüket félretesszük. Felnégyeljük őket és egy fazékba öntjük. Nem teszünk alá semmi zsiradékot, csak így magában főzzük 1-2 percig, közben néha megkeverve, hogy ne égjen le.
  2. Átöntjük egy másik tálba, és félretesszük.
  3. Megpucoljuk a narancsot, felvágjuk kis darabokra, ezt is félretesszük.
  4. A hagymát pucolás után félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük félkarikákra. Ez megy az előző, most már üres fazékba. Némi olajjal meglocsoljuk, kicsit hagyjuk a tűzön dinsztelődni.
  5. Ezalatt a húst apróra kockákra vágjuk, és mehet is a hagymához. Jól összeforgatjuk, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk.
  6. A barackkonzerv levének felével (vagyis a kettőből az egyik konzerv levével) felöntjük a húst, hozzáadjuk az apróra vágott narancsot, és a leveskockát.
  7. Sózzuk, borsozzuk, és óvatosan adagoljuk hozzá a tört chilit. Én először egy félig zárt tenyérnyit adtam hozzá, innen indultam. Ebből már lehet kalkulálni, mennyire szeretnénk erősre (később a mennyiséget még növeltem, de ez legyen a kiindulás).
  8. A barackot akkor tesszük bele, mikor a hús már kezd megpuhulni.
  9. Amennyiben szükséges, és elfőtte a levét, pótoljuk a másik konzerv levének hozzáöntésével.
  10. Tálalhatjuk bulgurral, basmati rizzsel, barna rizzsel, kuszkusszal, szinte bármivel.

Megjegyzés:

A bulgur, és az összes többi köret elkészítéséhez segítséget az IR-barát köretek készítése című bejegyzésben találsz.