Aki tejérzékeny, vagy csak szimplán elfogyott otthon a tej, vegye ezt a tejmentes palacsinta receptet mentőajándéknak. Mert tej nélkül is csudajó palacsintát lehet készíteni. Természetesen cukormentes is!
Sokféle palacsintát készítettem már életem során: a hagyományostól kezdve a növényi tejesen át, a strandos palacsintáig mindent. Természetesen a cukormentességre is figyelek mindig, de most volt az a pont, amikor nemcsak hogy tehéntej nélkül szerettem volna palacsintát készíteni, de abszolút tejmentesen is. Értsd nem csalok egy picinyke növényi tejjel sem (ami nálam általában házi kókusztej, vagy esetleg mandulatej).
Nem kispórolás a célom a tejmentes (de az is:)) palacsinta recepttel, legfőképpen a tehéntej szervezetbe jutását csökkentem eléggé tudatos módon. Nagyon jól ismerem már a testem, tudom mikor jön el az a pont, hogy jelez, számára ez már túl sok. Így inkább eszek sajtot, joghurtot, tejfölt, és mellőzöm magát a tehéntejet.
Igazából régebben barátnőmmel úgy csináltunk a barátainknak (fiú albi) palacsintát, hogy abszolút szemre öntögettük össze a dolgokat. Az állagból, meg úgy az arányokból láttuk, éppen mi hiányzik még belőle. Szerencsére sosem volt panasz, cserébe megírták olykor-olykor a házinkat:)
Palacsintát nekem emiatt nehezebb pontos recept szerint készítenem, illetve lemérnem, miből mennyit használok, de itt egy elég pontos leírás, hogy ti is meg tudjátok csinálni.
Ne lepődjetek meg, nem lesz teljesen olyan színe, mint egy hagyományos palacsintának (márcsak a lassan felszívódó szénhidrátú lisztek miatt sem), de ízre ugyanolyan pompás!
A TEJMENTES PALACSINTA receptje:
/kb. 15 db paalcsinta lesz belőle/
Hozzávalók:
- 0,75 L buborékos ásványvíz
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 70 g búza finomliszt
- 1/2 tojás (1 egészet összekeversz, és a felét öntöd hozzá)
- 1 kk. kókuszolaj
- csipetnyi só
- Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (ízlés szerint)
- opcionálisan további kókuszolaj/ napraforgó étolaj a palacsintasütő kikenéséhez
Elkészítése:
- Egy nagy tálba a száraz, majd a nedves hozzávalókat összekeverjük; a szénsavas ásványvizet folyamatosan kevergetve adjuk a tésztához.
- Forró palacsintasütőbe adagoljuk egy merőkanál segítségével, és csak akkor fordítjuk meg, amikor a tészta elvált a peremétől, kicsit felkunkorodott.
- Másik oldalát is készre sütjük.
- Töltjük, szórjuk, hajtogatjuk, csavarjuk, esszük:)
Nálam leggyakrabban házi eper- vagy meggylekvár kerül bele, kakaós, túrós, fahéjas, vaníliás töltelék. De mindenki íze szerint variálhatja!
Ha egyéb, ünnepi cukormentes sütemények is érdekelnek, például karácsonyiak, akkor ez az e-book neked szól: Cukormentes karácsonyi süti receptek
Ha pedig kifejezetten inzulinrezisztencia miatt kell cukormentesen étkezned, ide kattintva nézd meg az inzulinrezisztenciadieta.hu oldalt!