Idegesített az a 3 felbontott házi lekvár a hűtőmben. Gyors mérlegelés után már tudtam, bukta lesz belőle!

 

Karanténkonyha ide vagy oda, nekem még mindig a menzakaja körül járnak a gondolataim. A lekváros bukta is egy tipikusan ilyen finomság volt.

Hazudnék, ha nem készültem volna erre az akcióra is már régóta. De leginkább a fenti okok vezéreltek, mert a házi lekvárjaimat csak jobban féltem annál, hogy ott hagyjam megromlani őket.

Vagyis a fenét, mert van olyan, ami hónapok óta ott vár a hűtőajtóban, hogy a maradék fél üveggel is felhasználjam. Szóval mégsem igaz az, hogy a saját készítésű könnyen romlik!

Egyébként pedig azt vettem észre, hogy újabban minden este megálmodom, másnap mit süssek, és felkelés után már állok is neki tésztát készíteni. Mire nem jó a home office:)

Most is így kreáltam egy otthoni, saját készítésű, teljes kiőrlésű, cukormentes bukta változatot.

A 3 házi cukormentes lekvárom pedig a következő ízűek voltak: eper, ribizli, sárgabarack.

És akkor jöjjön, hogy hogyan készült:)

 

A TELJES KIŐRLÉSŰ LEKVÁROS BUKTA receptje:
Hozzávalók:
  • 420 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 170 g búza finomliszt
  • 10 g búzasikér
  • 3 dl cukormentes növényi tej (nálam kókusztej kókuszkonzervből, higítva)
  • fél kocka friss élesztő (kb. 20 g)
  • 1 tk kristálycukor
  • 2 ek eritrit
  • csipet só
  • 60 g margarin
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • + cukormentes lekvár
  • + 1 tojás a lekenéshez

 

Elkészítése:
  1. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk: langyosítjuk a növényi tejet, hozzámérjük a kristálycukrot, elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk a kimért friss élesztőt. Letakarva meleg helyen megvárjuk, míg felfut.
  2. Közben kimérjük a liszteket, a sikért, a sót, eritritet, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott margarint (ügyeljünk rá, hogy a margarin olvadt legyen, de ne forró), végül a felfuttatott élesztős növényi tejet is.
  3. Robotgépben kidagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
  4. A tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 8X8 cm-es kockákra vágjuk.
  5. Mindegyik kockába bőségesen beletöltjük a lekvárt, majd henger formájúra felcsavarjuk.
  6. Egy tepsit kivajazunk, és a hengereket egymás mellé pakoljuk, úgy, hogy összeérjenek, és mindenhol kitöltsék a tepsit.
  7. Letakarva fél órát hagyjuk pihenni, ezalatt tovább kelnek a rudak.
  8. Mielőtt betennénk a sütőbe, lekenjük a tetejüket a tojással.
  9. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  10. Akkor szedjük szét a buktákat, ha már kihűltek.