Nem tudom mennyire elterjedt, de szerintem igazi életérzés, mikor a kifli és a tejföl (vagy kefír, vagy joghurt) egyesül. Még jobb, ha ez a kifli teljes kiőrlésű.
Múlt hétvégén szóba került ez a remek dolog anyuéknál. Nosztalgiával gondoltam vissza, mikor 14 évesen apu minden reggel munka előtt bejött hozzám a Madarász utcai Gyermekkórházba, és hozott egy nagy zacskó sima kiflit, meg egy doboz tejfölt. Minden reggel, amíg bent voltam! És én minden reggel addig ettem, amíg el nem fogyott. Amúgy se volt nagy kedvencem a kórházi koszt, de ennek valahogy még inkább egyfajta pluszt adott maga a közeg, a szituáció, és persze az, hogy nagyon unatkoztam.
Szóval a hétvége óta ez az ízvilág jár az eszemben. Kicsit rossz, hogy nem lehet csak úgy leugrani a közértbe pár kifliért (de, le lehet, de úgy sem szabad megennem, akkor mit szemezzek itthon vele???), kitaláltam, megsütöm én a magamét.
És íme, nekiálltam enni a saját kiflijeimet…. ismét gyermeki mosollyal tunkolgattam a tejfölbe, elégedetten konstatáltam: nincs lehetetlen!
A TUNKOLÓS KIFLI TEJ- ÉS CUKORMENTESEN receptje:
Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 140 g búzaliszt * (-> nálam ez most gluténmentes liszt volt)
- 10 g búzasikér
- 1 ek. zabpehely (10 g)
- 3 kk. só
- 25 g friss élesztő
- 3 dl víz
- 2 ek. olaj
Elkészítése:
/ebből az adagból 12 kisebb méretű kifli lesz/
- A liszteket átszitáljuk.
- Először a száraz hozzávalókat adjuk egymáshoz, és elkeverjük (lisztek, sikér, zabpehely, só).
- Belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd hozzáöntjük a langyos vizet, végül az olajat.
- Kézzel jól kidagasztjuk az egészet, majd a kelesztőtálban hagyjuk megkelni (én 2 pukkanást szoktam megvárni). //Amennyiben nincs kelesztő tálunk, egy konyharuhával letakarjuk a tálat, és 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztjük, lehetőleg meleg helyen.//
- Amikor megkelt a tésztánk, két részre szedjük.
- Az egyiket enyhén lisztezett szilikon nyújtólapon kinyújtjuk, úgy, hogy kb 35 cm-es sugarú kört kapjunk :). Ezalatt a másik tésztánkat tovább pihentetjük.
- Amikor már megvan a szép körünk, 6 egyenlő részre vágjuk, majd az egyes cikkelyeket a kör külseje felől becsavarjuk.
- A tepsibe sütőpapírt teszünk, és belefektetjük a kifliket úgy, hogy legyen közöttük hely, mert még nőni fognak.
- Lekenjük vízzel egy szilikon ecset segítségével, majd kb. fél órán át hagyjuk még pihenni és nőni őket (nem kell letakarni).
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Pihentetés után mehetnek a kiflik a sütőbe, tartva a 200 fokot. Kb. 20-25 perc alatt megsülnek, de a vége előtt 5 perccel gyorsan még olajjal átkenjük a tetejüket, hogy szép piros, ropogós kifliket kapjunk.
- Míg az első adag sül, ugyanígy elkészítjük a második adagot is.
- A kész kifliket rácson hagyjuk kihűlni.
+1 tipp: Ha szeretnénk bolti méretű kifliket, akkor a megkelt tészta felezése után a kinyújtott körből csak 3 cikkelyt szabjunk ki a 6 helyett.
Tunkoljatok!!!!! 🙂 🙂 🙂
Szénhidrát tartalom:
Ebből a receptből 12 (nagyjából) egyforma kifli készül.
A fenti recept össz ch-ja:
- Kizárólag tk. tönkölyliszttel (490 g tk. tönkölyliszttel, búzasikérrel): 320 g ch
- 350 g tk. tönkölyliszttel és 140 g búzaliszttel készítve: 337 g ch
- Alfamix gluténmentes liszttel: 346 g ch.
Ha pedig teljes kiőrlésű expressz kifliket készítenétek, arra is van egy jó receptem!