Sport a nehéz napokon?! Igen, lehetséges. De hogy miért jó, hogyan lehet átvészelni ezeket a napokat, arról most írok.

Átlagosan 5 napos menzesszel számolva egy ciklusban évente két teljes hónapot csak azért nem sportolunk, mert éppen megvan. Így utánaszámolva elég durva, még ha ez a két hónap szépen el is oszlik az évben. És ez csak a nehéz napok miatt. A kényszerpihenő oka pedig: na, azt igazából mi magunk sem tudjuk.

Régebben én is törekedtem arra, hogy ha lehet ne legyen sport a legnehezebb napokon. Nem tudom megmondani miért. Talán mert ez a szokás. Aztán rájöttem, hogy ilyenkor is jól tud esni a mozgás.

Elkezdtem azon töprengeni, akkor vajon miért szokás ellenjavallani menzesz idején. Tisztában vagyok vele, hogy nem vagyunk egyformák, így nem mondható ki az sem, hogy egységesen éljük meg, a vele járó kellemetlenségekkel együtt. Viszont ha helyesen válasszuk ki a sport intenzitását és fajtáját, akkor nyugodtan átadhatjuk magunkat a testmozgásnak.

Meglepő számomra, mennyire sok internetes oldal ellenzi a menzesz napjaira időzített mozgást. Orvostól még szerencsére nem hallottam, hogy tilos lenne, csak mert NŐ vagyok. Inkább mindig is rám bízták. És szerintem jól tették. Érzem mikor fáradok, mikor nehéz nekiindulni, és mikor vagyok kirobbanó formában. Mert igen, van amikor azt érzem, enyém az egész világ! És az olyan jó!!!

Számomra nem kérdés most már, hogy sportoljak, vagy sem. Ugyanis jól esik.

 

Gyakorlatok a görcsök ellen

Sosem szerettem gyógyszereket szedni, viszont gimis éveim alatt (és azóta is, bár ritkábban) sokszor görcsölt az alhasam. Olyannyira, hogy kész kínszenvedés volt az egy órás hazaút a tömegben BKV-val. Emlékszem, csak arra vártam, hogy ledobhassam magam az ágyra, és összegörnyedhessek végre.

Ezt aztán megelégeltem. Sajnos nem találom már az oldalt, ahol ráleltem a számomra pozitívan ható megoldásra, de azt tudom, hogy azóta ez sokszor kihúzott már a kellemetlenségekből. Akkoriban jógáról még nem lehetett ennyit hallani – vagy legalábbis én nem hallottam ilyen rendszerességgel -, ezért rágugliztam a menstruációs görcsök elleni tornára.

Amiket szem előtt tartottam már tizenévesen is:
  • lehetőleg gyors legyen
  • bárhol elvégezhető, segédeszközök nélkül
  • ha valaki rajtakap, ne nézzen totál hülyének 🙂

A már említett torna több elemből is felépült, de végül csak egyet használtam közülük; és használom a mai napig is. Ennyi nekem elég. Úgy 1 percet vesz igénybe, nem kell kutyapózba, vagy lótuszülésbe vágnunk magunkat, bárhol elvégezhető. Bizony, én már álltam neki az üres női wc-ben is 🙂

 

Persze elmondani sokkal nehezebb, mint kivitelezni a gyakorlatot, de azért hátha valaki megérti, és jót teszek vele:

1, Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Egy lábon fogunk parádézni, így aki instabilnak érzi magát, kapaszkodjon meg egy csőben, szekrényben, akármiben.

2, Tegyük fel, hogy a bal kezünkkel kapaszkodunk. Elsőként jobb kézre és bal lábra lesz szükségünk. Jobb karunkat emeljük fel és egyenesen lendítsük a fejünktől indulva hátrafelé. Eközben szinkronban a karunkkal, a bal lábunkat nyújtva, hátulról indítva lendítsük előlre. Figyeljünk, hogy a karunk és a lábunk mozgásában is legyen lendület.

3, Ugyanezen végtagok most éppen ellentétes irányba fognak menni, tehát a kar hátulról indul előlre, a láb előlről megy vissza hátra. Így komplett egy sorozat; amit 10-15X nyugodtan megismételhetünk.

4, Megfordulunk, csere következik. Ugyanez a feladat, mint előbb, csak éppen a bal kar és a jobb láb fog most mozogni. Ezt is ismételjük.

 

Eléggé fontos!!!! Mielőtt az egészbe belekezdünk, nézzük meg, mit rúghatunk le magunk mögött. Ne közben érjen a meglepetés 🙂

 

A gyakorlat lényege, hogy a törzsünk jól kinyújtózzon, aztán jól összepréselődjön, ezáltal jótékonyan hatva az alhasunkra.

Nálam ez mindig beválik. Olyannyira, hogy a reggeli kis torna egész napra elűzi a görcsöket. Azonban ha reggel, indulás előtt elfelejtem megcsinálni, rám is rám tud törni a kellemetlen hasfájás, főleg az első 2-3 napban. De természetesen nincs limit, ha egy nap egyszer már megcsináltuk a gyakorlatot, de újra érezzük az alhasunkat görcsölni, ismét neki lehet kezdeni.

 

Sport és sport között is van különbség

Még mindig nem fér a fejembe, miért kéne a fenekünkön ülni, csak mert a ciklusunk elején járunk. Ez így büntetés.

Számomra meglepő volt, amikor futásnak eredtem a legelső (nálam legkínzóbb) napon. Mégis működött, kitartottam és nagyon jó érzés volt. A hasam pedig nem görcsölt sem az edzés alatt, sem aznap már. Aztán utánagondoltam, mi is lehet a háttérben, hiszen rendesen kimelegedtem. Az endorfintermelés.

A gyaloglás, a futás is endorfint termel – pláne ha azt a szabadban végezzük – ami helyzetünkben segíti a hasi panaszok enyhülését. Ráadásul a fokozott hőtermelésnek köszönhetően megnő a vérbőség az alhas tájékán, meggyorsítva a méhnyálkahártya leválását és kilökődését. Nem azt mondom, hogy ha az első 3 napban futunk, akkor 2 nappal rövidebb lesz a ciklusunk, de mindenesetre jó eséllyel kevesebb ideig görcsölünk.

Tartsuk azért szem előtt, hogy a menstruáció első napjaiban az immunrendszerünk kicsit megsínyli a megterhelést, gyengébbnek érezhetjük magunkat, és ilyenkor ha csak egy picit is ezt érezzük, kerüljük a felesleges megterhelést. Nem célunk lenullázni a védekező rendszerünket, és így elkapni mindenféle nyavaját. Tehát ha választhatunk inkább kardiózzunk, és ne erősítsünk. Hatásos ilyenkor edzőteremben vagy otthon az elliptikus tréner, amely hasonló elven “gyógyítja” a menzesz kellemetlenségeit. Nem kell túlhajtani magunkat, most nem az a cél, hogy új rekordokat döntsünk, hanem az ellazulás, kiegyensúlyozottság és a boldogság.

 

A jóga kifejezetten ajánlott ezekre a napokra is. Én is jógáztam már így, az oktató pedig szólt, hogy melyek azok az ászanák, amik ilyenkor nem ajánlottak (például ilyenkor kerülendő a kézenállás, de a gyertyaállás is). Azokat nem csináltam, viszont az óra többi része nagyon jól esett a testemnek és a lelkemnek is. A jógában számos olyan ászana megtalálható, ami számunkra kifejezetten kedvező a bizonyos napokra. A Jógamagazin oldaláról el tudjátok lesni a pózokat, és a legalján még egy képes segítség is található.

Emellett az úszás is jól eshet ilyenkor, mivel szintén nyújtja a törzs izmait, ezáltal csillapítva a fájdalmakat. A biciklizés, hasonlóan a futáshoz pedig fokozza az alhas vérellátását.

 

Ha pedig szükséged van egy jó futóappra, innen válogathatsz.

 

Tehát mozgásra fel!