ÉÉÉÉs akkor jöjjön egy olyan növényi tej, amihez nem hogy növényi tej készítő gép nem kell, de még turmix sem. Ez a diótej. Tényleg egy koleszban is simán nekiállhatunk. Jó, mondjuk nem pont buli után. De akár előtte:)
A sorozat első és második részében készült már máktej és zabtej is. A diótej is egy nagy kedvenc lesz, már csak azért is, mert pofon egyszerű.
Hihetetlenül változatossá lehet tenni így az étkezésünket, vagy a kávézásunkat. Annyi lehetőség rejlik a magtejekben, kár lenne nem kikísérletezni a számunkra legfinomabbakat.
Készülhet természetesen sima pucolt dióból is, ekkor érdemes kicsit kézzel megtördelni a diószemeket, illetve az áztatási idő is jócskán megnövekszik így.
Nekem volt némi maradék darált dióm (cukor- és mindenféle édesítőszer mentes; azt hiszem Aldiból való), ezt áldoztam be egy gyors diótejért.
A HÁZI DIÓTEJ receptje:
/200 ml diótej elkészítéséhez/
Hozzávalók:
- fél bögre darált dió
- 1 bögre víz
- só
- Negyedannyi
Elkészítése:
- A darált diót felöntjük egy pohár tűzforró vízzel.
- 1 órán át ázni és hűlni hagyjuk.
- Ezután hozzáadunk egy csipet sót és némi Negyedannyit (ez már igazán ízlés kérdése).
- Átszűrjük egy textilpelenkán, vagy egy mini lyukú szűrőn.
- Ízesíthetjük akár, de magában is iszonyat finom dióízt kapunk.
- 1-2 napig hűtőben, jól záródó üvegben gond nélkül eláll.
Megjegyzés:
- Ha egész diószemeket használunk, tördeljük kicsit meg áztatás előtt.
- Ebben az esetbe akár egész éjszakára is beáztathatjuk a diókat a forró vízbe.
- Szokásos módon a vízzel együtt turmixoljuk, ízesítjük, végül leszűrjük.
- A visszamaradt diópépet sütihez használjuk fel.
Mi készült nálam a diótejből és a diópépből?
Nos, nem sok időt hagytam nekik a kiteljesedésre, mert épp almás crumble-t készítettem, és ezzel párhuzamosan tejberizst.
A basmati rizshez ment a diótej, amitől a végeredmény a barna rizs színére hajazó tejberizs lett. Brutál finomra sikerült. Pláne, hogy én jórészt a tejberizst fahéjjal eszem, a dió és a fahéj tök jól kiegészítik egymást.
A crumble sütését eredetileg úgy terveztem, hogy a gyümölcsréteg fölé, a tészta alá pakolom a diópépet. Na ez nem jött össze, mert már sült a crumble, mikor megfordulva ott tornyosult előttem a tálka pép. Így megvártam, hogy félig megsüljön a süti, és ezután szépen eloszlattam a tészta tetején a diómaradványt. Így sütöttem még egy 10-15 percet, hogy a crumble tésztája szép aranybarna legyen, de a dió ne égjen meg. Ha lehet a crumble-t tovább fokozni, ez most az volt!