Keresem a legfinomabb, otthon, egyszerűen elkészíthető növényi tejeket, aminek tapasztalatait megosztom veletek is. A lényeg, hogy magtejkészítő gép nélkül is el lehessen készíteni őket. Most a zabtej a soros.

Az 1. részben a máktej kikísérletezése számomra nagyon pozitív eredményt hozott. Ráadásul egy szuper sütike is készült a visszamaradt mákból, így a hasznosulás 100%-os lett!

A mai nap pedig az iható zabtej jön. Nemsokára meglátjátok, miért kellett kihangsúlyoznom, hogy iható!

Ugye rég leszoktam a dobozos növényi tejekről, egyrészt az áruk miatt, másrészt általában az összetevőik nem túl barátiak! És ugyanúgy fennáll az esélye, hogy a méregdrága dobozos növényi tej ízre óriás csalódás lesz (volt már ilyenben részem, ott buggyant meg a hűtőben közel 1000 forint a dobozban).

Számos oldalt végigböngésztem az interneten, hogy mégis legyen kiinduló pontom, de meg kell mondanom, a végén úgyis szépen átvariálok mindent (szokásomhoz híven), amiből az esetek többségében jól jövök ki.  Most kétféleképpen készítettem házi zabtejet, szigorúan turmixgépet használtam csak hozzá.

1, A többek által favorizált előre lepirítás nekem viszont nem jött be 🙁

2, Sima áztatással azonban überfinom cuccot kapunk!

 

Még mielőtt leírom a két lehetőség menetét, jó tudni:
  • Ne teljes szemű zabpelyhet vegyünk, hanem a törtet. Ha teljes szeműnk van otthon, akkor daráló a barátunk.
  • Nem kell a legdrágábbat megvenni, az Lidl, Aldi, Penny ugyanolyan finomat árul, kb 200,-/zacskójáért.
  • Elvileg zabpehelylisztből is meg lehet csinálni, bár a végeredményt illetően nincsenek tapasztalataim, de elképzeléseim annál inkább. Én ezt nem véletlenül hanyagoltam.

 

És innen kezdődik a Do It Yourself rész!

 

1, PIRÍTÁSSAL KÉSZÜLŐ HÁZI ZABTEJ receptje:

/400 ml zabtej elkészítéséhez/

Hozzávalók:
  • 4 ek tört zabpehely
  • 500 ml víz
  • Negyedannyi
Elkészítése:
  1. A zabpelyhet szárazon 1-2 perc alatt megpirítjuk, folytonos kevergetés közben.
  2. Felöntjük a fél liter forrásban lévő vízzel.
  3. 1 órán át ázni hagyjuk, illetve hűlni.
  4. Turmixba öntjük az egészet, 1 csipet sót adunk hozzá, és 2-3 csipet Negyedannyit. Fél-1 percig turmixoljuk.
  5. Átszűrjük egy textilpelenkán, vagy mini lyukú szűrőn.
  6. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, vagy amivel szeretnénk.
  7. Hasonló színvilágú “tejet” kapunk, mint a máktejnél. Csatos üvegben, hűtőben tárolva pár napig eláll.
  8. 1,5-2 evőkanálnyi zabpép marad hátra, amivel nagyon nem érdemes mit kezdeni; szórjunk rá egy kis fahéjat és együk meg!

 

Ami zavar ennél a verziónál:
  • A pirítás hatására az egész lakásban büdös lesz. Ezt nem szeretem, szellőztetek, megfagyok. Mondjuk még nem is lenne gond, mert tökmagot is szoktunk pirítani, de legalább az finom lesz. Ez meg szerintem egy pörkölt ízű ital, és kész.
  • Nekem nem ízlett, másnak tudom, hogy bejön, így ne én legyek, aki az utatokba áll, hogy kipróbáljátok.
  • Itt a különbség a színek tekintetében is:

 

 

 

2, ÁZTATÁSSAL KÉSZÜLŐ HÁZI ZABTEJ receptje:

/300 ml zabtej elkészítéséhez/

Hozzávalók:
  • 2 ek. tört zabpehely
  • 250 ml víz
  • Negyedannyi
  • vanília kivonat
Elkészítése:
  1. A kimért zabpelyhet egyszerűen nyakon öntjük forralt vízzel, és 1 órára ázni hagyjuk.
  2. Az egészet turmixba öntjük, 1 csipet sót adunk hozzá, 2 csipet Negyedannyit, és egy fél löttyintésnyi vanília kivonatot.
  3. Fél-1 perc alatt összeturmixoljuk az egészet, majd szűrjük a szokásos módon.
  4. A visszamaradt pépet ugyanúgy elfogyaszthatjuk, itt is minimális mennyiség marad vissza.
  5. A zabtej hűtőben jól záródó üvegben pár napig eláll.

 

Érveim ezen verzió mellett:
  • Gyorsabb,
  • Egyszerűbb,
  • Nincs büdös illat a készítésekor,
  • És finomabb is. Remélem ennyi bőven elég:)

 

Mi készült belőle?

Nos volt kinézve egy szép kis recept, de olyan minimális mennyiségű zabpép maradt hátra, hogy azért még le sem hajolok egy edényt elővenni a szekrényből.

Ellenben kellőképpen “testes” zabtejet kapunk a fenti mennyiségekkel, ami szerintem pont jó. Gondoltam kakaót varázsolok belőle, de nagy szerencsémre, inkább forró csoki lett az eredmény! Így:

 

Hozzávalók:
  • 1 bögrényi zabtej felmelegítve
  • 2 teáskanál kakaópor
  • édesítő ízlés szerint.

 

Van ennél egyszerűbb forró csoki, ami nem instant?

Legközelebb valószínűleg még egy kocka Wawelt is beledobok, ha már lúd, legyen kövér!