Nincs magtejkészítő gépem, azt hiszem illik ezzel indítanom. Ettől még finom házi növényi tejeket (például máktej) tudok készíteni. Nem is akármilyeneket!

Kezdjük az elején: Bolti vagy házi magtej? Evidens, hogy ha van néha 10 percünk, akkor inkább az utóbbira szavazunk. Nézzük az érveket:

  • az ára
  • az ellenőrzött összetétele
  • nincsenek fölösleges hozzáadott alapanyagok
  • a környezettudatosság (nincs hulladék doboz)
  • nem kell azon aggódni, hogy elfogyott, vagy épp nincs a boltban
  • nem kell hazacipelni
  • ha ritkán isszuk sem poshad ránk.

Ez remélem bőven elég érv. Ja, és +1: úgy ízesítjük, ahogyan szeretnénk.

Akkor elhatároztuk, hogy otthon nekiállunk. Én azt javaslom, eleinte ne 2 litereket állítsunk elő, hanem kísérletezzünk, kóstolgassuk, melyik ízlik nekünk, és melyik kevésbé.

Eleinte én is kacsintgattam a növényi tejkészítő gépekkel, de olyan volt, mintha a fogamat húznák. Ma már örülök, hogy nem ruháztam be egy újabb masinára, mert bevallom, szeretem a praktikumot, de inkább úgy, hogy ne legyen százféle géppel tele a konyhám. Másfelől elrettentett az ára is, de ez inkább másodlagos volt.

Utólag belátom, nagyon jól megvagyok nélküle. Mindez úgy, hogy van egy turmixgépem. Még csak nem is a hiper-teljesítményű, és nem is 8 literes, de nagyon dizájnos, évek óta nagyon jól megy, és van kivehető szűrőbetéte is. Erre még visszatérek, mert lesz olyan recept, aminél jól jött (de nem gond, ha éppen otthon olyan turmixolótok van, amihez ez nem alaptartozék).

A mostani máktej bejegyzéssel elindul egy magtej-sorozat, amiben hasznos tanácsokra lelhettek (a receptek mellett).

Amire szükség lesz:

  • turmixgép
  • textilpelenka/ harisnya/ nagyon mini lyukú szűrő.
  • (opcionálisan daráló)

 

A HÁZI MÁKTEJ receptje:

/500 ml máktej elkészítéséhez/

Hozzávalók:
  • 90 g mák (darált, de ha nincs otthon darált mák, le is lehet darálni)
  • 600 ml víz
  • csipet só

Elkészítése:
  1. A mákot felöntjük a vízzel, adunk hozzá egy csipetnyi sót, majd 2-3 órára beáztatva hagyjuk.
  2. Átöntjük egy turmixgépbe, és 1-2 percig turmixoljuk.
  3. Egy textilpelenkán/ harisnyán/ mini lyukú szűrőn leszűrjük, és jól kinyomkodjuk a mákból a nedvességet.
  4. A halvány bézs árnyalatú máktejet zárható üvegbe öntjük, ami lehet csatos üveg, de csavaros kupakú is.
  5. Hűtőszekrényben tároljuk; pár napig minden gond nélkül eláll.

 

Tippek:
  • Azt javaslom, inkább ennyi mennyiséggel dolgozzunk egyszerre, ami pár nap alatt valóban el tud fogyni.
  • Lehet sűrűbbre, hígabbra is csinálni, de ez szerintem a legjobb, köztes megoldás.
  • Ha sűrűbbre készítjük, nagyon mák íze lesz.
  • Felhasználható ételekhez, italokhoz.
  • Lehet ízesíteni vaníliával, fahéjjal, már ha mondjuk kávéhoz innánk, vagy valami édességhez adnánk.

 

 

A megmaradt mák felhasználása

A tejből leszűrt mákot ne dobjuk ki! Hűtőben egy napig simán tárolhatjuk, így másnap készülhet belőle akár mákos tészta is.

Én most a visszamaradt mákból egy igazán gyors, finom édességet készítettem Török Eszter: Viszlát cukor és fehér liszt c. könyvének segítségével.

Hihetetlen népszerű lett ez a kis tortácskám az Instagramon, pedig csak egy gyors fotót lőttem, utána nekiálltunk a férjemmel beburkolni. Az eredeti verziót kicsit átalakítottam, illetve nekünk kettőnknek a fél adag is jó pár napig elég volt, de ha többet készítenétek, felszeletelve fagyasszátok le!

 

Kisméretű kerek szilikon tortaformában sütöttem, az alábbi mennyiségeket használva:

  • 125 g tk. tönkölyliszt
  • 50 g sima búzaliszt
  • 100 g darált mák
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 22 g Negyedannyi
  • 1 tojás
  • 2 dl növényi tej
  • 100 g kókuszolaj
  • 200 g ribizli.

Egy tálban mindent összekeverünk, és formába öntve (ha nem szilikon formát használunk, akkor béleljük ki zsírpapírral a formát) 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütjük.