ÉÉÉÉs akkor jöjjön egy olyan növényi tej, amihez nem hogy növényi tej készítő gép nem kell, de még turmix sem. Ez a diótej. Tényleg egy koleszban is simán nekiállhatunk. Jó, mondjuk nem pont buli után. De akár előtte:)

 

A sorozat első és második részében készült már máktej és zabtej is. A diótej is egy nagy kedvenc lesz, már csak azért is, mert pofon egyszerű.

Hihetetlenül változatossá lehet tenni így az étkezésünket, vagy a kávézásunkat. Annyi lehetőség rejlik a magtejekben, kár lenne nem kikísérletezni a számunkra legfinomabbakat.

Készülhet természetesen sima pucolt dióból is, ekkor érdemes kicsit kézzel megtördelni a diószemeket, illetve az áztatási idő is jócskán megnövekszik így.

Nekem volt némi maradék darált dióm (cukor- és mindenféle édesítőszer mentes; azt hiszem Aldiból való), ezt áldoztam be egy gyors diótejért.

 

 

A HÁZI DIÓTEJ receptje:

/200 ml diótej elkészítéséhez/

Hozzávalók:
 • fél bögre darált dió
 • 1 bögre víz
 • Negyedannyi
Elkészítése:
 1. A darált diót felöntjük egy pohár tűzforró vízzel.
 2. 1 órán át ázni és hűlni hagyjuk.
 3. Ezután hozzáadunk egy csipet sót és némi Negyedannyit (ez már igazán ízlés kérdése).
 4. Átszűrjük egy textilpelenkán, vagy egy mini lyukú szűrőn.
 5. Ízesíthetjük akár, de magában is iszonyat finom dióízt kapunk.
 6. 1-2 napig hűtőben, jól záródó üvegben gond nélkül eláll.

Megjegyzés:
 • Ha egész diószemeket használunk, tördeljük kicsit meg áztatás előtt.
 • Ebben az esetbe akár egész éjszakára is beáztathatjuk a diókat a forró vízbe.
 • Szokásos módon a vízzel együtt turmixoljuk, ízesítjük, végül leszűrjük.
 • A visszamaradt diópépet sütihez használjuk fel.

 

Mi készült nálam a diótejből és a diópépből?

Nos, nem sok időt hagytam nekik a kiteljesedésre, mert épp almás crumble-t készítettem, és ezzel párhuzamosan tejberizst.

A basmati rizshez ment a diótej, amitől a végeredmény a barna rizs színére hajazó tejberizs lett. Brutál finomra sikerült. Pláne, hogy én jórészt a tejberizst fahéjjal eszem, a dió és a fahéj tök jól kiegészítik egymást.

A crumble sütését eredetileg úgy terveztem, hogy a gyümölcsréteg fölé, a tészta alá pakolom a diópépet. Na ez nem jött össze, mert már sült a crumble, mikor megfordulva ott tornyosult előttem a tálka pép. Így megvártam, hogy félig megsüljön a süti, és ezután szépen eloszlattam a tészta tetején a diómaradványt. Így sütöttem még egy 10-15 percet, hogy a crumble tésztája szép aranybarna legyen, de a dió ne égjen meg. Ha lehet a crumble-t tovább fokozni, ez most az volt!