Barna rizstej készül nálam, a sorozat szokásához híven nem bonyolítom túl, még mindig nincsen növényi tejkészítő gépem. Mégis van növényi tejem, saját.

Mostanra már tudjátok az érveimet, miért nem vagyok hajlandó boltban venni bármilyen növényi tejet. Annyi érv szól a saját készítés mellett, kifogás meg szinte nulla.

Hétről hétre szedem össze azokat a recepteket, amik valóban beváltak, mert egy-egy sikertelen élmény nagyon el tudja venni a kedvünket. Így elég sok időt megspórolok nektek, bár tudom, hogy mindenkinek más a finom. Azért meg kell hagyni, ezek a receptek elég jó kiinduló pontnak bizonyulnak, ha csak a visszajelzéseket veszem alapul. Az meg már, hogy ki mivel ízesíti be, tényleg csak a fantáziánkon múlik.

Az IR diétám elején nagyon lelkes barna rizs fogyasztó voltam, aztán szépen átpártoltam a basmati rizs felé. Szerintem már egy éve nem is nyúltam a barnához, de nagyon azért nem parázok, mert jól zárható dobozban tartom az összes alapanyagomat, így még véletlenül sem tud egy kóbor lélek sem összevissza szennyezni mindent.

Hogy valamit kezdjek a megmaradt barna rizzsel, úgy véltem itt az ideje tejesíteni ezt is (lassan nálam már mindenből készül növényi tej XD).

 

Baromi sok infó kering a neten a szuperjó barna rizstejről, aminek a fele kb úgy ahogy van, kuka. Csak hogy néhányat említsek:

  • főzzük meg a barna rizst, és a fehér levét állandóan merjük le róla (ez lesz a “tej”), majd pótoljuk. -> akinek van egy 1/2 – 1 napja ott állni folyamatosan a tűzhelynél, hajrá…..
  • főzzük meg a barna rizst, majd turmixoljuk a megfőtt vízzel együtt -> szép, nyálkás, nyúlós, fura szagú levet kapunk; Nem, köszi!
  • ne főzzük meg a barna rizst, csak áztassuk be, majd a saját áztató vízével turmixoljuk össze, szűrjük le -> az illat itt sem éppen az ínycsiklandozó jelzőt kapná:S
  • végül nekem ez vált be:

 

 

A HÁZI BARNA RIZSTEJ receptje:

/kb. 6 dl barna rizstej elkészítéséhez/

Hozzávalók:
  • 100 g barna rizs (fél bögre)
  • 4 dl víz
  • csipet só
  • DW 1:4 édesítő
Elkészítése:
  • A barna rizst tálba öntjük, egyszer átöblítjük hideg víz alatt, majd feltöltjük ugyancsak hideg vízzel.
  • Minimum 1 napra (de akár 2-re is) ázni hagyjuk ebben a vízben. Figyelem! Nem elég az egy éjszakás áztatás neki!
  • Áztatás letelte után leöntjük róla a vizet, majd hozzáöntünk 400 ml hideg vizet, és így mehet a turmixba.
  • Turmixolás után textilpelenkán, apró lyukú szűrőn, harisnyán átszűrjük.
  • Sózzuk, édesítjük ízlés szerint.

 

Tippek:
  • Kicsit hosszadalmasabb előkészületet igényel, mint az eddigi magtejek, de nem a mi időnkből vesz el, így szerintem teljesen korrekt.
  • Áztatás kezdete és turmixolás között minimum 24 óra teljen el!
  • Amennyiben meleg van a konyhában, inkább tegyük a kamrába, vagy akár a hűtőbe az áztatás idejére a barna rizsünket.
  • Az ízesítésnél óvatosak legyünk, mindig keveset adagoljunk hozzá, kóstolgassuk.

 

 

Mi készült a visszamaradt barna rizspépből?

Sokáig gondolkodtam, mit szeretnék belőle sütni, végül megbeszéltem magammal, hogy jobban járok, ha a maradék pépet, ami úgy 90 g körül lett, egyszerűen szétterítve kiszárítom, majd végül kávédarálón ledarálom. Az így kapott barna rizslisztből pedig szuper piskótát lehet majd összehozni.

A barna rizstej egy részét egyébként levendulával ízesítettem. Elég ütős lett, már aki szereti a levendulát.

A sorozat többi részének receptjeit itt találjátok:

Házi készítésű máktej

Házi készítésű zabtej

Házi készítésű diótej

Házi készítésű kókusztej