Annyira egyszerű ezt a Raffaello szeletet elkészíteni, hogy nálam ezentúl biztosan gyakori vendég lesz. Aki szereti a kókuszos dolgokat, ezt imádni fogja!

Újabban iszonyatosan felmentek a dobozos bolti növényi tejek árai. Pedig elég jó alternatívának bizonyulnak, ha valaki szeretne lejönni a tehéntejről. Igen, de ha sokat sütünk, pikkpakk fogy az ilyen literszámra. Legalábbis nálam heti szinten több liter elfogy, úgy, hogy nagyon ritkán iszom kakaót, vagy csak magában.

De nem is kell mindenáron bolti növényi tejhez nyúlni, hiszen már van fent itt a blogon számos növényi tej házi elkészítésének receptje, amihez még külön gép sem kell. Ha van otthon turmixotok, simán neki tudtok ti is fogni!

Ennél pedig csak az a még jobb, hogy utána a visszamaradt alapanyagot tovább tudjátok hasznosítani. Ez a 100%-os kihasználás! Arról pedig nem is beszélnék, hogy így töredék áron kapsz valódi növényi tejet, mindenféle tartósító és adalékanyag nélkül.

Ide kattintva megtaláljátok melyik növényi tejhez milyen elkészítési mód való:

Máktej

Zabtej

Diótej

Kókusztej

Barna rizstej

Basmati rizstej

 

Nálam a leggyakoribb nyilván a kókusztej. A visszamaradt kókuszreszeléket szétterítve szabad levegőn ki szoktam szárítani, majd bezacskózva elteszem a fagyasztóba. Mikor sütit sütök, akkor csak kiveszem, kiengedem, és mehet is bele. Senki meg nem mondja, hogy valójában a kókuszreszelék egyszer már fel lett használva azelőtt.

Most is így volt, ehhez a recepthez is fagyasztott kókuszreszeléket használtam, amiből előtte növényi tej készült.

A CUKORMENTES RAFFAELLO SZELET receptje:

/24X28-as tepsihez/

Hozzávalók:

tésztához:

  • 6 db tojásfehérje
  • 50 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 120 g zabliszt
  • 130 g kókuszreszelék

krémhez:

  • 3 dl kókusztej
  • 6 db tojássárgája
  • 20 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 csomag vaníliás puding

tetejére:

  • kókuszreszelék
  • mandula szeletek
Elkészítése:
  1. A tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A fehérjét az édesítővel jól kikeverjük (nem kell kemény habbá verni!).
  3. Hozzáadjuk a sütőport és a zablisztet, ezekkel is jól elkeverjük, végül mehet bele a kókuszreszelék is. Jól kikeverjük.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a kókuszos tésztát beleöntjük, és szépen egyenletesen eloszlatjuk benne.
  5. A sütőt 170 fokra bekapcsoljuk, betesszük a tésztát, és kb 20 perc alatt megsütjük.
  6. Eközben a krémet is elkészítjük.
  7. A tejet a tojássárgájával elkeverjük, feltesszük a tűzre melegedni. Hozzáadjuk az édesítőt, és a vaníliás pudingport is. Szépen kevergetve addig hevítjük, míg krém állagúra be nem sűrüsödik.
  8. Amikor a kókuszos tészta kész van, leszedjük a sütőpapírt róla, visszahelyezzük a tepsibe, és rákenjük a főzött krémet.
  9. A tetejére bőségesen kókuszreszeléket szórunk, majd mandulaszeletekkel díszítjük.