Még mindig ott tartok, hogyan lehet gyorsan, finom házi növényi tejet készíteni extra gépek nélkül. Természetes volt, hogy a basmati rizsre is sort kerítek, ha már egyszer amúgy is annyira szeretem az ízét. Meg persze a csodás, aromás illatát.

El sem hiszem, hogy ennyire sokszínű a világ, ha a növényi tejekről beszélünk. Ez már a sorozat 6. része, és még mindig van mit mutatnom nektek. 6 különböző házi készítésű magtej, és egyikhez sem vettem meg a drága (oké, sokszor hallom, hogy majd behozza az árát), helyet foglaló magtejkészítőt. Mégis varázslatosan finom növényi tejek készülnek nálam, és a legjobb, hogy változatosak.

Variálhatóak akár egymással is.

Most egy szuper alapanyaggal készült a házi “tejem”, ami bár inzulinrezisztenseknél tök elterjedt, de például éttermekben szinte alig találkozom vele az étlapokon. Pedig sok lehetőséget rejt magában.

De hogy egy kicsit bekanyarodjunk a konyhámba, el kell hogy meséljem, nekem bizony néha fura szokásaim vannak; az egyik ilyen, hogy basmati rizs főzésnél mindig beleszagolok a tároló dobozába. Nem mintha romlásveszély fenyegetne, de egyszerűen olyan isteni ennek a rizsnek az illata, hogy sosem lehet megunni. Az ízére sem igazán panaszkodom, mert nagyon közel áll a sima, megszokott fehér rizséhez.

A múltkori barna rizstejhez képest eltérő technikát alkalmazva készültem most a basmati rizstejemmel, ugyanis most nem áztatunk napokig, és nem lesz nyersen alkotás sem.

Ismét bárki, akár kezdők is simán el fogják tudni készíteni. A többi infó lentebb.

 

 

A HÁZI BASMATI RIZSTEJ receptje:

/kb. 750-850 ml basmati rizstej elkészítéséhez/

Hozzávalók:
  • 1/2 bögre basmati rizs
  • 1 bögre víz (főzéshez)
  • 3 bögre víz a turmixoláshoz
  • csipetnyi só
  • esetleg édesítő
Elkészítése:
  • A basmati rizst az alábbi recept szerint elkészítjük (a közepe felé keressétek).
  • Hagyjuk picit hűlni, majd a turmixgépbe kanalazzuk, és felöntjük a 3 bögre hideg vízzel.
  • Turmixoljuk. Én most szándékosan utólag ízesítettem.
  • Alapos turmixolás után a szokásos módon szűrjük át egy textilpelenkán, vagy apró lyukú szűrőn.
  • Ízesítjük, mert amúgy eléggé semleges íze van.
  • Csatos üvegbe töltve, hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen pár napig gond nélkül eláll, úgy, ahogyan a pép is.

 

Tippek:
  • Én most egy sűrűbb verziót készítettem a fenti mennyiségekkel, mert már előre tervem volt a basmati tejjel, hát még a visszamaradt péppel! Aki nem akar ennyire testeset, az higíthatja tovább, majd ismét turmixoljon rá egyet.
  • Ezzel a megadott vízmennyiséggel egyébként türelmesen, de már át lehet szűrni a pépet.
  • Ízesíthetjük vaníliával, de akár összeturmixolhatjuk némi darált dióval is.
  • A sózással óvatosan bánjunk!

 

 

Mi készült a visszamaradt basmati pépből?

Elég sok alternatívát tudok arra, mi készülhetne belőle:

  • húsgombóc (persze darált hús hozzáadásával)
  • tortaalapba belekeverhető
  • kiszárítva, ledarálva basmati rizsliszt készül
  • “grízes” tészta
  • stíriai metélt tésztájába keverve
  • …és még számtalan dologra elhasználható!

 

Ám én most lusta asszony módjára a legegyszerűbbet választottam:

Hamis tejbegríz fahéjjal

A pépet nem szűrtem át maximálisan, hanem hagytam egy minimális folyadékmennyiséget benne. Épp csak annyit, amennyi egy klasszikus tejbegríz állagát hozza vissza.

Édesítettem, jól összekevertem, majd állni hagytam pár percet.

Végül fahéjjal szórtam meg a tetejét, két ok miatt: már jobban szeretem, mint a kakaóport, és inzulinrezisztenciában a fahéj fogyasztását kifejezetten ajánlják. Na ezekért:)

 

 

A sorozat többi részéről pedig itt olvashattok:

Házi készítésű máktej

Házi készítésű zabtej

Házi készítésű diótej

Házi készítésű kókusztej

Házi készítésű barna rizstej